Sve više ljudi traži prirodne načine za smanjenje masnih naslaga na stomaku, a ishrana ima ključnu ulogu u tom procesu.
Stručnjaci ističu da određene vrste voća mogu biti odličan saveznik u borbi protiv masnoća. Osim što su ukusne i pune vitamina, neke vrste voća posebno pomažu da se ubrza metabolizam i potakne sagorijevanje masti. U nastavku su tri vrste voća koje su se pokazale posebno efikasnim.
Borovnice
Stručnjaci tvrde da su borovnice jedno od najboljih voća za smanjenje masnih naslaga na stomaku. Sadrže malo kalorija, a bogate su antioksidansima i vlaknima, što pomaže da se duže osjećamo siti. Redovna konzumacija borovnica može smanjiti ukupnu tjelesnu masnoću, a posebno utiče na masnoće oko stomaka.
Ove male bobice također pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je važno za sprečavanje nakupljanja masti. Borovnice su odličan dodatak ovsnoj kaši, smutijima ili kao samostalna užina. Mnogi nutricionisti i dijetetičari preporučuju da ih uvrstimo u ishranu bar nekoliko puta sedmično.
Grejpfrut
Grejp se često pominje kao voće koje pomaže u mršavljenju, a savjetnici za ishranu naglašavaju da je posebno koristan za topljenje masnoća na stomaku. Sadrži enzime koji potiču sagorijevanje masti i ubrzavaju metabolizam. Osim toga, grejp ima vrlo malo kalorija i puno vode, pa može pomoći u kontroli apetita i smanjenju unosa kalorija tokom dana.
Njegova vlakna dodatno doprinose osjećaju sitosti, pa je manje vjerovatno da ćemo posegnuti za nezdravim grickalicama. Grejp je odličan za doručak ili međuobrok, a može se dodati i salatama za svježinu i ukus.
Avokado
Iako je avokado kaloričniji od većine voća, stručnjaci napominju da sadrži zdrave masti koje mogu pomoći u smanjenju masnih naslaga na stomaku. Mononezasićene masne kiseline iz avokada pomažu u regulaciji hormona gladi i smanjuju nakupljanje masti oko struka. Osim toga, avokado je bogat vlaknima, što doprinosi dužem osjećaju sitosti i stabilizaciji šećera u krvi.
Redovna konzumacija avokada može poboljšati zdravlje srca i pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Može se dodavati u salate, smutije ili koristiti kao namaz na integralnom hljebu.
(Vijesti.ba)