Toplina stvara idealne uslove za proliferaciju patogenih mikroorganizama, što može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.
Rizik i opasnosti od konzumacije određenih namirnica
Namirnice bogate vlagom i proteinima, poput sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, morskih plodova, jaja i mliječnih proizvoda, predstavljaju najveći rizik za razvoj bakterijskih infekcija, poput onih uzrokovanih Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Clostridium perfringens. Prema istraživanju CDC-a iz 2020. godine, preko 60% trovanja hranom ljeti povezano je upravo s nepravilno uskladištenim ili termički neadekvatno obrađenim proteinima.
Drugi problem predstavljaju i gotovi proizvodi poput salata s majonezom i hladna jela koja se ne drže na adekvatnoj temperaturi.
Kao što ističe dr. Karen Robinson, specijalistica za infektivne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), „toplotni stres ubrzava rast patogenih bakterija, stoga je od ključne važnosti da se hrana pravilno hladi i brzo konzumira.“
U visokim temperaturama, rizik od trovanja hranom se značajno povećava, stoga se preporučuje:
(Vijesti.ba)