„Hrana s visokim sadržajem vode i niskom energetskom gustoćom odličan je izbor za mršavljenje jer jedemo očima, a velike porcije povećavaju osjećaj zadovoljstva“, objašnjava nutricionistica Aleksandrija Hardy za časopis Eating Well, prenosi Index.hr.
U nastavku je šest namirnica koje možete jesti u većim količinama, a ipak gubiti na težini:
Namirnice koje su dobre za mršavljenje
Krastavci
Krastavci imaju samo 15 kalorija po čaši i idealni su kao užina zbog visokog sadržaja vode. Nutricionistica Mandi Enrajt se slaže, savjetujući: „Narežite ih na štapiće, pospite začinima i poslužite s humusom ili grčkim jogurtom. Možete ih koristiti i umjesto hljeba za bruskete.“
Jagode
Jagode su odličan izbor ako žudite za nečim slatkim, ali želite ostati unutar ograničenja kalorija. Imaju samo 49 kalorija po čaši, bogate su vlaknima, vodom i vitaminom C, te mogu pomoći kod upala i regulirati nivo holesterola. „Probajte ih narezane u salatama, s zobenim pahuljicama ili zamrznute s malo cimeta i šećera“, preporučuje Hardy.
Gljive
Bez obzira na to jesu li sirove ili kuhane, gljive imaju malo kalorija (oko 15 kalorija po čaši) i bogate su vitaminima B i spojevima koji mogu smanjiti upalu, navodi Eating Well. „Možete koristiti gljive umjesto peciva i dodati sirove gljive u humus ili namaz od graha“, savjetuje Enrajt.
Grejpfrut
Iako su dijete s grejpfrutom nekad bile pretjerane, ovo voće i dalje ima svoje mjesto u uravnoteženoj prehrani. Ima 69 kalorija po čaši, 92 posto se sastoji od vode i sadrži 2,5 grama vlakana. Enrajt preporučuje: „Uparite pola grejpfruta s kuhanim jajetom ili svježim sirom i pospite čia sjemenkama za zasitan doručak.“
Lisnato povrće
Lisnato povrće poput kelja, špinata i rikole ima veoma malo kalorija i izuzetno je bogato vitaminima A, C, K, folatom i željezom. Na primjer, čaša kelja ima samo sedam kalorija. Nutricionisti ističu da lisnato povrće možete jesti „sirovo, kao čips ili lagano proprženo za ručak“.
Brokula
Brokula je omiljeno povrće mnogih, a sa samo 31 kalorijom po čaši, puna je vlakana i spojeva koji mogu pomoći u borbi protiv upala i nekih vrsta raka. „Možete je kuhati, peći, pržiti na zraku ili isjeckati na ‘rižu’ i dodati u razna jela“, kaže Hardy za Eating Well.
(Vijesti.ba)