19.06.2025 / 15:33 Ljepota i Zdravlje - Pazite šta birate

Šećeri koje pijemo puno su štetniji od onih koje jedemo

Šećeri koje pijemo puno su štetniji od onih koje jedemo
Foto: Pexels

Prekomjerna konzumacija šećera jedan je od uzroka dijabetesa tip 2, ali čini se da nisu svi šećeri jednako štetni.

Tako barem sugeriraju rezultati nove studije američkih naučnika. Šećeri koje pijemo u kupovnim pićima i voćnim sokovima su štetniji u odnosu na šećere unesene hranom, onaj tekući je u većoj mjeri povezan s višim rizikom za metaboličke bolesti.

Ne navikavajte se

U studiji objavljenoj u časopisu Advances in Nutrition skupina naučnika sa Univerziteta Brigham Young iz SAD-a i Univerziteta Paderborn iz Njemačke analizirala je više od pola miliona osoba s različitih kontinenata kako bi utvrdili na koji način doziranje različitih tipova šećera unesenih tokom dana utječe na rizik za dijabetes tip 2 koji čini 90 posto svih slučajeva dijabetesa.

Studija je otkrila i zašto šećeri u pićima imaju štetniji učinak na organizam u odnosu na šećere u hrani. Nakon što su korigirali učinak na rizik za razvoj dijabetesa nekih faktora kao što su indeks tjelesne mase, previše unesenih kalorija i drugih faktora povezanih s načinom života, znanstvenici su uočili da se za svaku dodatnu porciju od 350 ml zašećerenog pića dnevno (poput energetskih pića, bezalkoholnih ili sportskih pića) relativni rizik za razvoj dijabetesa tip 2 povećava za čak 25 posto. Učinak je bio vidljiv već od prvog dnevnog unosa tekućih šećera i uočeno je da ne postoji neki "siguran prag" koji bi jamčio odsustvo rizika.

Različiti šećeri - različit učinak

Što se tiče voćnih sokova, sa svakom dodatnom porcijom od 230 ml voćnog soka dnevno relativni rizik za razvoj dijabetesa tip 2 povećavao se za 5 posto. No situacija je bila drugačija kad se analizirao unos "krutih" šećera. Unos od 20 grama ukupnog šećera ili saharoze (ukupna količina svih unesenih dodanih šećera ili šećera unesenih hranom) pokazao je obrnutu povezanost s dijabetesom tip 2 ili, drugim riječima, zaštitnu povezanost.

Kako je to moguće? Odgovor je povezan s učincima različitih šećera na organizam. Šećeri sadržani u pićima su, kako tvrde znanstvenici, izolirani šećeri koji imaju veći utjecaj na glikemiju, dok drugi izvori prehrambenih šećera, naročito ako se konzumiraju kroz namirnice bogate nutrijentima, poput svježeg voća, mliječnih proizvoda ili integralnih žitarica, mogu izazvati sporiji glikemijski odgovor zbog prisustva vlakana, masti i proteina. "Popijeni" šećeri preopterećuju metabolizam jetre povećavajući vjerojatnost za razvoj inzulinske rezistencije, to jest smanjenja osjetljivosti stanica na djelovanje hormona inzulina, što je "predvorje" dijabetesa tip 2, piše Jutarnji.

Voće kao piće? Nemojte uvijek

Iako sadrži mnogo više vitamina i nutrijenata u odnosu na ostala pića, voćni sok je izrazito koncentriran i bogat šećerima te se ni na koji način ne može usporediti s prirodnim cjelovitim voćem koje organizmu osigurava značajan unos vlakna korisnih za kontrolu glikemije (nivoe šećera u krvi).

Istraživanje sugeriše da bismo, osim o preporukama koje se odnose na količinu ukupnog unesenog šećera, trebali voditi računa i o vrsti šećera koje unosimo. Neće nas jednako ugroziti ili izložiti riziku ako pojedemo tri, četiri jabuke kao ako popijemo tri voćna soka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo