Uz pomoć naprednih 4D ultrazvučnih snimaka, prvi put su zabilježene izražene reakcije nerođenih beba na različite okuse koje njihove majke konzumiraju, i to u stvarnom vremenu, piše Zdravlje Hina.
Naučnici su promatrali izraze lica stotinu fetusa između 32. i 36. sedmice trudnoće nakon što su njihove majke konzumirale kapsule s prahom kelja ili mrkve. Rezultati su jasni: bebe izložene okusu mrkve često su se "nasmiješile", dok su one koje su osjetile kelj reagovale grimasama koje nalikuju plaču.
"Bilo je nevjerovatno promatrati te izraze uživo i dijeliti ih s roditeljima. Prvi put možemo vidjeti kako bebe reaguju na mirise i okuse dok su još u utrobi", istakla je voditeljica istraživanja, doktorandica Beyza Ustun.
Istraživanje potvrđuje dugogodišnje pretpostavke da fetus može osjetiti okuse i mirise gutanjem i udisanjem amnionske tekućine. No, do sada su svi dokazi dolazili iz istraživanja provedenih nakon rođenja. Ovo je prva studija koja donosi direktni vizualni dokaz da su ta osjetila aktivna i prije poroda.
Stručnjaci iz Laboratorija za neonatalna i fetalna istraživanja smatraju da bi prehrana trudnica mogla utjecati na razvoj budućih prehrambenih preferencija njihove djece. Profesorica Nadja Reissland, koautorica studije, naglasila je potencijalne koristi: "Izlaganje fetusa različitim okusima, čak i onima koje odrasli često odbijaju poput kelja, moglo bi pomoći u smanjenju dječje izbirljivosti u prehrani kasnije u životu."
Profesorica Jackie Blissett sa Univerziteta Aston nadovezala se mišljenjem kako bi ponovljeno izlaganje fetusâ "nevoljenim" okusima moglo rezultirati boljim prihvaćanjem tih namirnica nakon rođenja: "Planiramo istražiti smanjuju li se negativne reakcije kroz vrijeme, što bi otvorilo nove mogućnosti za oblikovanje zdravijih prehrambenih navika od najranije dobi."
Studija je objavljena u uglednom naučnom časopisu Psychological Science i mogla bi otvoriti novo poglavlje u razumijevanju razvoja osjetila te važnosti prenatalne prehrane.
(Vijesti.ba)