Ništa ne priziva ljeto kao guljenje kore savršeno zrelog manga i uživanje u njegovoj sočnosti. Međutim, prednosti manga nadilaze jednostavno, sezonsko zadovoljstvo.
Kao i mnoge vrste voća, mango je bogat hranjivim tvarima koje zajedno pružaju hidrataciju, zaštitne antioksidanse, vlakna korisna za crijeva i još mnogo toga.
Jedna čaša svježeg manga narezanog na kockice (165 g) sadrži:
107 kalorija
28 g ugljikohidrata
3 g vlakana
1 g proteina
0 g masti
76 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C
25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A
11posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina B6
9 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina E
Zdravstvene prednosti manga
Iako sam mango neće drastično promijeniti zdravlje, njegovo redovito uključivanje u uravnoteženu prehranu može pridonijeti sljedećim koristima:
1. Bogat izvor vitamina C
Mango je odličan izvor vitamina C, koji podržava imunitet i pomaže boljoj apsorpciji željeza. Također ima važnu ulogu u stvaranju kolagena, metabolizmu proteina i zaštiti stanica.
2. Podržava probavu i zdravlje crijeva
Vlakna iz manga pomažu u održavanju zdrave probave i duljem osjećaju sitosti. Osim toga, mango sadrži enzime koji pomažu u razgradnji hrane i otpada, čime pridonosi boljem funkcioniranju crijeva. Neka istraživanja pokazuju i pozitivan učinak na raznolikost crijevne mikrobiote.
3. Pomaže u zaštiti od kroničnih bolesti i starenja
Mango je bogat biljnim spojevima koji djeluju protuupalno. Smanjenjem upala u tijelu, može pomoći u prevenciji bolesti srca, određenih vrsta raka te neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove. Poseban biljni spoj prisutan u mangu dodatno se povezuje s prevencijom bolesti.
(Vijesti.ba)