Saznanje o predijabetesu ne znači da je razvoj dijabetesa tipa 2 neizbježan, već da je vrijeme za promjene koje mogu spriječiti pogoršanje.
Prema nutricionistici Charmaine Dominguez, prehrana igra ključnu ulogu u toj prevenciji, a u jednom je videu izdvojila četiri grupe namirnica koje mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi i vraćanju ravnoteže u organizmu.
@reversingdiabetesrvltn Replying to @ann_kulot #prediabetes #prediabetesdiet #prediabetic #prediabeticdiet #prediabeticlife ♬ Inspiration - TimTaj
Biljni proteiniZamjena crvenog mesa i mesnih prerađevina biljnim izvorima proteina može biti važan korak u prevenciji dijabetesa.
"Trebali biste se okrenuti hrani koja sadrži više vlakana, i to u značajnim količinama. Vlakna su ključni saveznik u borbi protiv inzulinske rezistencije, koja je temeljni uzrok dijabetesa tipa 2. Osim toga, pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi", ističe Dominguez.
Mahunarke poput leće i graha sadrže topiva vlakna koja, osim što pomažu u regulaciji glukoze, smanjuju i nivo masnoća u krvi, što dodatno podržava metaboličko zdravlje.
Povrće bogato vlaknimaPovrće s visokim udjelom vlakana pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. "Napunite tanjure povrćem poput brokule, kupusa, prokulica i slično", savjetuje nutricionistica. Osim što pridonosi kontroli šećera, ovo povrće ima pozitivan učinak na probavu, a zbog svoje svestranosti lako se uključuje u razna jela.
Cjelovite žitarice i škrobIako se kod predijabetesa često smanjuje unos ugljikohidrata, Charmaine naglašava da njihovo potpuno izbacivanje nije rješenje.
"Ne zaboravite na cjelovite žitarice i škrobne namirnice, poput ječma, kvinoje i batata. One će vam pružiti 'zdravo gorivo', osjećaj sitosti i energiju potrebnu za svakodnevne aktivnosti", zaključila je Dominguez, prenosi Index.hr.
(Vijesti.ba)