Nutricionisti posebno izdvajaju jednu biljku koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stoljećima – maslačak.
Prema riječima dijetetičarke Emilie Cornelius, listovi maslačka spadaju među najhranljivije zelene biljke koje možemo konzumirati.
Iako ih mnogi zanemaruju u svakodnevnoj ishrani, ova biljka pruža značajne koristi za probavni sistem i zdravlje crijeva.
Ono što maslačak izdvaja je inulin – vrsta topivih vlakana koja potiče rast korisnih bakterija u crijevima. Time doprinosi boljoj probavi, smanjenju upalnih procesa i lakšem održavanju tjelesne težine.
„Dodavanje listova maslačka u ishranu može imati pozitivan efekat na nivo holesterola, pomoći kod upala i podstaći proces mršavljenja“, navodi Cornelius, uz napomenu da su za potpunije zaključke potrebna dodatna naučna istraživanja.
Ipak, kako kaže, vrijedi dati šansu ovoj biljci jer može biti jednostavan i prirodan način da se podrži zdravlje probavnog sistema.
Maslačak je, dodaje ona, uglavnom siguran za konzumaciju kod većine ljudi.
(Vijesti.ba)