25.07.2025 / 11:14 Ljepota i Zdravlje - Ljetna poslastica

Najkremastiji domaći sladoled od breskvi

Najkremastiji domaći sladoled od breskvi
Foto: Pexels
Domaći sladoled od breskvi je najbolji način da iskoristite sezonsko voće - prava je posveta djetinjstvu i jednostavnim užicima ljeta.

Kremasta tekstura, bogat okus i lagani miris vanilije i breskvi čine ga desertom kojem se vraćate svakog ljeta.
A za posebnu poslasticu, dodajte malo drobljenih prhkih keksića i malo cimeta - dobit ćete pravi Peach Cobbler sladoled!

Sastojci

  •     2 velike zrele breskve (2 šoljice, oguljene i nasjeckane)
  •     1 šoljica šećera (podijeljeno)
  •     1 kašika limunovog soka
  •     2 kašike likera od breskve (po želji)
  •     4 velika žumanca
  •     2 šolje slatkog vrhnja
  •     1 šolja punomasnog mlijeka
  •     1 kašikica ekstrakta vanilije
  •     Malo soli


Priprema


1. Nasjeckane breskve pomiješajte s limunovim sokom, 1/4 šećera i likerom od breskve. Ostavite u frižideru preko noći.
2. Ocijedite breskve i sačuvajte sok.
3. U loncu zagrijte preostali šećer, vrhnje, mlijeko, so i vaniliju do vrenja.
4. Temperirajte žumanca pa ih vratite u smjesu i kuhajte dok se ne zgusne. Umiješajte sok od breskvi.
5. Ohladite smjesu i ostavite u frižideru barem 2 sata.
6. Ulijte u posudu. Kad se zgusne, dodajte nasjeckane breskve.
7. Smjesu stavite u kalup, pokrijte prozirnom folijom i zamrznite preko noći.

Najbolje se slaže s dugim, toplim danima i još toplijim sjećanjima. Uživajte!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo