26.07.2025 / 11:56 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Ova vrsta sira može da dovede do začepljenja arterija, a često je na trpezi

Ova vrsta sira može da dovede do začepljenja arterija, a često je na trpezi
Ilustracija

Mnogi ljudi vole sir u toplim sendvičima i sočnim burgerima, ali stručnjaci upozoravaju da neke popularne vrste mogu dugoročno da štete zdravlju srca.

Iako su praktične, te namirnice često sadrže sastojke koji nisu bezopasni ako se konzumiraju redovno.

Dijetetičarka Lori Valker objašnjava da prerađeni sirevi, poput poznatih kriški topljenog sira, obiluju natrijumom i zasićenim mastima.

"Prerađeni sirevi puni su natrijuma i zasićenih masti, što može da povisi krvni pritisak i poveća rizik od moždanog i srčanog udara", navodi za SheFinds.

Za razliku od prirodnih sireva koji se prave s nekoliko osnovnih sastojaka, prerađeni sadrže emulgatore, konzervanse i dodatne soli.

Volker ističe i da velike količine zasićenih masti u takvim sirevima podižu nivo LDL holesterola, poznatog i kao "loš" holesterol.

"Visok nivo holesterola može da bude posljedica pretjerane konzumacije prerađenih sireva jer sadrže mnogo masti koje podstiču njegov rast", dodaje, piše Index. 

S vremenom to može da dovede do nakupljanja plaka u arterijama i poveća rizik od ozbiljnih srčanih bolesti.

Osim toga, visoka kaloričnost i sadržaj masti mogu da pridonesu gojenju, što je još jedan faktor rizika.

"Velike količine masti i kalorija mogu da dovedu do povećanja telesne težine, a time i do većeg rizika za srce", upozorava Volker.

Umjesto toga, preporučuju se zdravije alternative, poput mocarelle ili ementalera, koji sadrže manje aditiva i soli.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo