Zdravlje probavnog sistema podrazumijeva mnogo više od redovne stolice – ono direktno utiče na imunitet, nivo energije, pa čak i na raspoloženje.
U centru svega nalaze se crijeva i milijarde mikroorganizama koji u njima žive. Kako bismo održali tu mikrofloru zdravom, ishrana igra ključnu ulogu. Među svim namirnicama koje pomažu crijevima, jedan orašasti plod posebno se izdvaja.
Prema riječima gastroenterologa dr. Willa Bulsiewicza, najbolji izbor za zdravlje crijeva su – orasi. Evo zašto.
Zašto su orasi idealni za crijeva?
Jedna porcija oraha (oko 28 grama) sadrži oko 2 grama prehrambenih vlakana. Kako objašnjava dr. Bulsiewicz za Eating Well:
“Vlakna su ključna za zdravlje crijevnog mikrobioma. Većina ljudi ih unosi daleko ispod preporučene količine.”
Vlakna potiču redovno pražnjenje crijeva, sprečavaju zatvor i hrane korisne bakterije, što dovodi do uravnoteženije mikroflore i bolje probave.
Biljni izvor omega-3 masnih kiselina
Orasi su jedan od rijetkih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, tačnije alfa-linolenske kiseline (ALA). Osim što su dobre za srce, imaju i blagotvoran učinak na crijeva.
Omega-3 može potaknuti rast korisnih bakterija i smanjiti upale koje oštećuju crijevnu sluznicu. Time se jača barijera crijevnog zida i smanjuje rizik od propuštanja štetnih tvari u krvotok.
Podstiču proizvodnju buterne kiseline
Buterna (puterna) kiselina je kratkolančana masna kiselina važna za zdravlje debelog crijeva. Viši nivoi butirata povezuju se sa smanjenom upalom, boljom cirkulacijom i stabilnijom crijevnom funkcijom.
Ova kiselina djeluje kao "gorivo" za ćelije crijeva i direktno doprinosi zdravoj probavi.
Snažni antioksidansi za zaštitu crijeva
Orasi sadrže obilje antioksidansa poput elagitanina i flavonoida, koji štite crijevne ćelije od oksidativnog stresa – procesa koji može izazvati oštećenje tkiva i hronične upale.
Zdravlje crijeva počinje sa šakom oraha
Orašasti plodovi generalno imaju pozitivan utjecaj na probavu, ali orasi se posebno ističu zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji vlakana, zdravih masti, antioksidansa i omega-3 kiselina.
Ako želite poboljšati zdravlje crijeva, dodavanje šake oraha u dnevnu ishranu može biti jednostavan, a vrlo učinkovit korak.
Osim što su ukusni i zasitni, mogu donijeti dugoročne koristi za cijeli organizam.
(Vijesti.ba)