04.08.2025 / 11:53 Ljepota i Zdravlje - Korisno

Od ovih namirnica koža postaje blistavija

Od ovih namirnica koža postaje blistavija
Foto: Ilustracija
Kada je riječ o očuvanju mladolikog, glatkog i čvrstog izgleda kože, dva proteina su ključna: kolagen i elastin.

Zajedno djeluju kako bi koža ostala puna, otporna i glatka. Dok kolagen pruža strukturu, elastičnost omogućava koži da se nakon rastezanja vrati u prvobitno stanje. Međutim, kako starimo, naročito nakon ulaska u tridesete i četrdesete godine, telo prirodno smanjuje proizvodnju oba proteina, što dovodi do tanje kože, finih linija i opuštenosti.

Srećom, nivo kolagena moguće je obnoviti i očuvati pravilnom ishranom. Određene namirnice bogate su hranljivim materijama koje pomažu tijelu da iznutra podstakne proizvodnju kolagena, a stručnjaci sa portala SheFinds izdvojili su najbolje izbore.

Losos sa kožom

Losos, naročito ako se konzumira sa kožom, bogat je omega-3 masnim kiselinama koje pomažu da koža ostane mekana, hidrirana i sjajna. Koža ribe sadrži morski kolagen koji podržava prirodnu proizvodnju ovog važnog proteina u tijelu. Osim toga, zdrave masti djeluju protiv upala, što može doprineti čistijoj i smirenijoj koži, prenosi b92.

Piletina

Piletina je prirodno bogata kolagenom, posebno u vezivnim tkivima i koži. Redovno konzumiranje piletine obezbjeđuje tijelu aminokiseline potrebne za obnavljanje i očuvanje zdrave strukture kože. To je jednostavan i svakodnevan način da podržite čvrstu i mladoliku kožu.

Jaja

Jaja, naročito bjelanjca, odličan su izvor prolina – aminokiseline koja igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena. Takođe sadrže sumpor, koji doprinosi zdravlju i elastičnosti kože. Iako ne sadrže kolagen direktno, jaja organizmu obezbjeđuju gradivne elemente potrebne za njegovu sopstvenu proizvodnju.

Agrumi

Pomorandže, limun, limeta i grejp bogati su vitaminom C, koji je ključan za sintezu kolagena. Bez dovoljne količine vitamina C, telo ne može pravilno stvarati ni skladištiti kolagen. Ovo sočno voće takođe štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, održavajući je svjetlom i ujednačenog tena.

Lisnato zeleno povrće

Špinat, kelj i blitva puni su antioksidanata, vitamina C i hlorofila – sastojaka koji podstiču proizvodnju kolagena i štite kožu od oštećenja. Ovo povrće pomaže u jačanju prirodne zaštitne barijere kože, održava je čvrstom i hidriranom, a uz to je niskokalorično i bogato hranljivim materijama.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, snažnim antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem – jednim od glavnih uzročnika razgradnje kolagena. Takođe sadrži i vitamin C, koji pomaže telu da stvori više kolagena. Zanimljivo je da kuvani paradajz, na primjer u sosovima ili supama, omogućava bolju apsorpciju likopena.

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, čia sjemenke, laneno sjeme i orasi bogati su nutrijentima korisnim za kožu, poput vitamina E, cinka i zdravih masti. Oni pomažu u zaštiti postojećeg kolagena, smanjuju upale i podržavaju prirodni proces obnove kože. Već jedna šaka dnevno može napraviti veliku razliku, a lako se mogu dodati u ovsene kaše, salate ili jogurt.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo