13.08.2025 / 09:52 Ljepota i Zdravlje - Recepti

Gaspačo - hladna supa za vruće ljetnje dane

Gaspačo - hladna supa za vruće ljetnje dane
Foto: Arhiv
Donosimo recept za gaspačo – osvežavajuću, tradicionalnu špansku supu od svežeg povrća koja se priprema potpuno bez kuhanja.

Ova hladna supa potiče iz andaluzijske kuhinje, mada postoje pretpostavke da joj korijeni sežu do arapske gastronomije. Smatra se da su je u Španiju i Portugal donijeli Mavari, gdje je vremenom postala jedno od omiljenih ljetnjih jela.

Gaspačo ne mora biti samo supa, može biti i lagani ljetnji obrok koji će vas osvježiti, okrijepiti i iznenaditi. Supa se služi sa kockicama hljeba i peršunom ili bosiljkom, po želji, piše Miss7.

Sastojci:

  •     3 srednje velika paradajza
  •     krastavac srednje veličine ili pola velikog
  •     crvena paprika
  •     zelena paprika
  •     mali crni luk
  •     2 čena bijelog luka
  •     ½ dl maslinovog ulja
  •     1/2 limuna (sok)
  •     kašika balzamiko sirćeta
  •     so
  •     biber
  •     5-6 svježih listova bosiljka
  •     ljuta paprika po ukusu.
Priprema:
  1.     Ako želite da skinete koru sa paradajza, zarežite X na sredini dna i stavite ga u ključalu vodu na minut ili dva, a zatim odmah u ledenu vodu na isto vrijeme. Kora će se tada lako oljuštiti. Ako vam ne smeta kora, možete pripremiti gaspačo bez ljuštenja paradajza.
  2.     Isjeckajte povrće i stavite ga u blender i dodajte ostale sastojke.
  3.     Izblendirajte i to je to.
  4.     Poslužite sa prepečenim hljebom ili krutonima, a po želji pospite svježim peršunom ili bosiljkom.
Savjet plus:

Gaspačo je najbolje jesti hladan, ali ako nemate puno vremena za hlađenje i imate kockice leda u zamrzivaču, dodajte 4 do 5 kockica drugi put kada je izblendirate i supa će biti prilično svježa. Ako možete, ostavite je da se hladi u frižideru najmanje pola sata.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo