Predstavivši autentično domaće jelo, modernizovanu verziju tradicionalne kvrguše, šef kuhinje iz restorana Toplik u Istočnom Sarajevu ostavio je snažan utisak na međunarodni žiri i brojne kulinarske velikane.
Na zadanu temu "street food", Zoranović je odlučio odgovoriti bosanskim klasikom – kvrgušom, ali u modernoj interpretaciji. Kroz rustikalni spoj krompira, piletine i jogurt-tijesta, dodao je i nježne arome mente, sve servirano u individualnim kalupima, nalik restoranima s Michelinovim preporukama.
"Htio sam da pokažem da i jednostavna, iskonska jela iz naše kuhinje mogu stati rame uz rame s najsofisticiranijim svjetskim specijalitetima", izjavio je chef Saša za portal Žene.ba.
Saša Zoranović je srednju školu završio na Palama, a svoje kulinarsko znanje "brusio" je širom regiona – od Crne Gore i Hrvatske do Njemačke. Danas, kao šef restorana Toplik, dijeli iskustvo sa mladim kuharima i promoviše autentičnu bosansku kuhinju kroz inovativan, ali poštovanja vrijedan pristup.
Cijelu priču i video prilog progledajte na portalu Žene.ba.
(Vijesti.ba / Žene.ba)