Umor nakon napornog dana je normalna pojava, ali ako osjećate iscrpljenost i tokom dana – moguće je da uzrok leži na vašem tanjiru.
Najnovija istraživanja američkih naučnika ukazuju da određene namirnice bogate tiraminom, supstancom koja utiče na krvni pritisak, mogu povećati osjećaj dnevne pospanosti poznate kao EDS (excessive daytime sleepiness).
Hrana koju svakodnevno konzumiramo – poput zrelih sireva (čedar, feta, parmezan), suhomesnatih proizvoda (kobasice, salame, slanina), kvasnih namaza (poput Marmitea i Vegemitea), suhog voća i ukiseljenih proizvoda – može neprimjetno doprinijeti smanjenju energije tokom dana.
Autori studije, objavljene u uglednom časopisu Lancet eBioMedicine, ističu da bi jednostavne promjene u ishrani mogle pomoći u borbi protiv ovog problema.
"Naše otkriće otvara vrata ranom prepoznavanju i prevenciji EDS-a, a promjene u ishrani mogle bi biti prvi korak ka poboljšanju kvaliteta života“, rekao je vodeći istraživač Tariq Faquih.
Istražuje se i potencijalna korist omega-3 i omega-6 masnih kiselina u smanjenju simptoma umora, što bi moglo biti potvrđeno budućim kliničkim ispitivanjima.
Dakle, sljedeći put kad posegnete za fetom, salamom ili zrelom bananom, imajte na umu – vaša energija možda zavisi upravo od tog zalogaja.
(Vijesti.ba)