26.08.2025 / 12:09 Ljepota i Zdravlje - Najbolji start dana

Tajna zdravog mršanja krije se u doručku

Tajna zdravog mršanja krije se u doručku
Ilustracija

Pravilnim izborom doručka možete ubrzati metabolizam, smanjiti osjećaj gladi i potaknuti mršavljenje bez potrebe za strogim dijetama i odricanjem.

Sve se svodi na pažljiv odabir namirnica koje vas dugo drže sitima i osiguravaju energiju za ostatak dana.

Ključni saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma su – proteini.

Istraživanja pokazuju da obroci bogati bjelančevinama ujutro mogu značajno povećati potrošnju kalorija tokom dana, ali i smanjiti rizik od kasnijih napada gladi, naročito u poslijepodnevnim satima.

Stručnjaci posebno ističu dvije namirnice koje su idealne za doručak ako želite zdravo mršaviti: grčki jogurt i jaja.

Grčki jogurt – proteini uz malo kalorija

Grčki jogurt je bogat izvor proteina, a ujedno ima nizak sadržaj masti i šećera. Međutim, važno je obratiti pažnju da li je napravljen od punomasnog ili obranog mlijeka, jer to direktno utiče na kalorijsku vrijednost.

U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 20 žena, pokazalo se da su one koje su za doručak konzumirale grčki jogurt tokom dana unosile i do 100 kalorija manje. Dodatno, ispitanici koji su redovno jeli grčki jogurt tokom mjesec dana imali su bolje rezultate u gubitku kilograma u poređenju s onima koji ga nisu uključili u svoj doručak.

Jaja – sitost, energija i zdravlje

Jaja su još jedna nutritivno bogata namirnica koja je savršen izbor za jutarnji obrok. Osim proteina, bogata su biotinom (poznatim i kao vitamin B7 ili vitamin H), koji igra važnu ulogu u metabolizmu masti i šećera.

Postoji mnogo načina za pripremu jaja – od kuhanih i poširanih do kajgane i omleta.

Ipak, naučnici tvrde da je kuhanje jaja najzdraviji način pripreme. Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Nutrition, kuhana jaja zadržavaju najviše hranjivih tvari, dok se termičkom obradom na visokim temperaturama (poput prženja) smanjuje nivo vitamina i antioksidansa, a povećava sadržaj holesterola, što može utjecati na zdravlje srca.

Osim toga, kuhanjem se uništavaju moguće bakterije poput salmonele i čak povećava dostupnost proteina u jajima za 40%, što dodatno doprinosi osjećaju sitosti.

Uz pravilan početak dana, korak ste bliže zdravijem tijelu, bez gladovanja.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo