Prirodni sastojci koji čine razliku
Ono što crveni luk čini posebnim jeste prisustvo bioaktivnih jedinjenja poput kvercetina i alil-propil-disulfida.
Kvercetin je snažan antioksidans koji, prema naučnim istraživanjima, može poboljšati osjetljivost ćelija na inzulin, pomažući tijelu da efikasnije preraspodijeli glukozu iz krvi.
Na taj način doprinosi stabilnijem nivou šećera i smanjuje nagle oscilacije koje su posebno rizične za osobe sa dijabetesom.
Najviše koristi donosi sirov crveni luk, jer termička obrada može umanjiti njegovu ljekovitost. Možete ga dodavati u:
svježe salate,
sendviče,
kao dodatak već gotovim jelima.
Iako crveni luk može biti vrijedan saveznik, on nikako ne smije zamijeniti propisanu medicinsku terapiju. Osobe koje se liječe od dijabetesa treba da se prije većih promjena u ishrani konsultuju sa svojim ljekarom.
Konzumacija crvenog luka ima najbolji učinak kada je u kombinaciji sa zdravim životnim navikama – uravnoteženom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i pridržavanjem terapije.
Crveni luk je, dakle, jednostavan, ali snažan saveznik na putu ka stabilnijem nivou šećera u krvi i zdravijem načinu života.
(Vijesti.ba)