11.09.2025 / 20:07 Ljepota i Zdravlje - Budite oprezni!

Ako pravite ove greške pri odmrzavanju hrane lako biste se mogli otrovati

Ako pravite ove greške pri odmrzavanju hrane lako biste se mogli otrovati
Ilustracija/ Unsplash
Odmrzavanje hrane nije samo tehnički korak prije kuvanja – način na koji to radite može uticati na vaše zdravlje.

Kada je hrana smrznuta, voda u njoj formira ledene kristale koji se tokom odmrzavanja tope i vraćaju namirnicu na temperaturu pogodnu za pripremu. Ako hrana predugo stoji između 5°C i 60°C, bakterije poput salmonele i listerije brzo se umnožavaju, što povećava rizik od trovanja.

Najsigurniji metod je polako odmrzavanje u frižideru. Prebacivanjem namirnica iz zamrzivača u frižider i ostavljanjem da se postepeno otope, čuvate kvalitet i bezbjednost obroka. Vrijeme odmrzavanja zavisi od vrste hrane: pileća prsa (500 g) zahtijevaju 12–24 sata, mljeveno meso (500 g) 12–16 sati, fileti ribe (200 g) 6–8 sati, dok kuvani ostaci trebaju 6–12 sati. Bitno je da hrana stoji u posudi kako sokovi ne bi kapali po drugim namirnicama.

Ako nemate vremena, sigurne alternative su mikrotalasna ili hladna voda. Većina mikrotalasnih uređaja ima opciju “defrost”; tokom procesa hranu treba okretati i razdvajati komade, te je odmah termički obraditi. Kod hladne vode, namirnicu stavite u dobro zatvorenu kesu i potopite u posudu s vodom, mijenjajući je svakih 30 minuta. Manji komadi mesa odmrzavaju se oko sat vremena, dok cijelo pile može potrajati 2–4 sata. Topla ili vrela voda nije sigurna jer ubrzava razvoj bakterija.

Najčešće greške koje mogu dovesti do trovanja uključuju odmrzavanje mesa na kuhinjskom pultu, ponovno zamrzavanje sirovog mesa, držanje hrane nezaštićene u frižideru i korišćenje mikrotalasne na punoj snazi umjesto na defrost podešavanju. Takođe, važno je spriječiti unakrsnu kontaminaciju – sokovi od sirovog mesa ne smiju kapati na povrće ili kuvana jela, a sirove namirnice treba čuvati na donjoj polici.

Neke namirnice, poput smrznutog povrća, gotovih jela ili ribe u paniru, mogu se pripremati direktno iz zamrzivača, ali treba pratiti uputstva na pakovanju i osigurati da unutrašnja temperatura dostigne najmanje 75°C.

Planiranjem odmrzavanja hranu čuvate zdravom i ukusnom, a metode poput frižidera, mikrotalasne ili hladne vode omogućavaju da bez rizika pripremite obrok.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo