Dok se u mnogim domaćinstvima jaja drže na kuhinjskoj radnoj površini, Mary u svojoj knjizi Complete Cookbook preporučuje da se jaja čuvaju u originalnom pakiranju u frižideru, dalje od hrane jakih mirisa, kako ne bi upila strane arome.
Idealna temperatura za čuvanje jaja je 4°C ili niža. Preporučuje se da se drže na srednjoj polici frižidera, a ne u vratima, gdje su izložena stalnim promjenama temperature pri otvaranju.
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da te oscilacije mogu dovesti do stvaranja kondenzacije na ljusci, što povećava rizik od razvoja bakterija.
Mary također ističe da je jaja moguće zamrznuti ako ih nećete koristiti odmah. Prije zamrzavanja potrebno ih je umutiti, a preporučuje se dodati malo soli ili šećera za slatka. U takvom obliku mogu trajati i do šest mjeseci, iako je najbolje iskoristiti ih unutar četiri za optimalan kvalitet.
Prilikom kupovine jaja, savjetuje se da se uvijek provjeri deklaracija, posebno datum do kojeg se mogu koristiti i da nema oštećenih ili napuklih primjeraka.
Također, kada je moguće, prednost bi trebalo dati organskim ili jajima iz slobodnog uzgoja, jer osim bolje kvalitete, dolaze i iz etičnijih uslova proizvodnje.
Bez obzira na navike u domaćinstvu, stručni savjeti Mary Berry i drugih eksperata jasno upućuju na to da je pravilno skladištenje ključno za očuvanje svježine, ukusa i sigurnosti jaja, a frižider, u ovom slučaju, igra glavnu ulogu.
(Vijesti.ba)