Banane su često jedan od najčešćih krivaca za bacanje hrane u domaćinstvima, kupe se svježe, a već nakon nekoliko dana postaju smeđe, mekane i neprivlačne za konzumaciju.
Iako su banane zdrave i predstavljaju jednu od preporučenih dnevnih porcija voća, njihov brz proces sazrijevanja mnoge obeshrabri. Sophie Trueman, stručnjakinja za voće je otkrila jednostavan trik kako da produžite svježinu banana.
Trueman savjetuje da se banane ne drže u grozdu, već da se svaka banana odvoji i stabljika zamota u višekratni papir za pečenje. Na taj način se usporava proces sazrijevanja, jer banane ispuštaju etilen, prirodni gas koji ubrzava zrenje.
Zamatajući stabljiku, smanjuje se širenje etilena i banana ostaje svježa duže vremena.
Ova metoda ne zahtijeva posebne uslove niti dodatna sredstva, sve što je potrebno jeste malo pažnje prilikom skladištenja.
Time se ne samo čuva voće, već i smanjuje nepotrebno bacanje hrane, što je važno i za kućni budžet i za okoliš.
Ukoliko se ipak dogodi da banane prezru i postanu smeđe, postoji ukusan način da ih iskoristite. Umjesto da ih bacite, možete ih pretvoriti u osvježavajući desert poznat kao "banana nice cream". Banane se ogule, isijeku na komadiće i zamrznu nakon čega se mogu blendati s malinama, puterom od kikirikija ili komadićima čokolade.
Ovaj brzi, zdravi i kremasti sladoled ne sadrži dodatni šećer ni vještačke sastojke, a idealan je kao lagana poslastica tokom toplijih dana. Tako banane, čak i kada prezru, mogu biti ukusna i korisna namirnica u domaćinstvu.
(Vijesti.ba)