24.09.2025 / 12:02 Ljepota i Zdravlje - Zdrava grickalica

Prirodni lijek: Kandirani đumbir protiv mučnine i za jačanje imuniteta

Prirodni lijek: Kandirani đumbir protiv mučnine i za jačanje imuniteta
Foto: Ilustracija
Kandirani đumbir nije samo ukusan dodatak jelima i desertima – on je i prirodni saveznik u borbi protiv mučnine, probavnih tegoba i slabog imuniteta.

Priprema kod kuće je jednostavna, a rezultat je aromatičan, zdrav i dugotrajan proizvod koji možete koristiti u raznim prilikama.

Sastojci:

  • 1 korijen đumbira
  • 400 g šećera
  • 1/2 litra vode
  • Prstohvat soli
  • Kristal šećer (za posipanje)

Priprema:

Đumbir ogulite i narežite na što tanje kriške.

U dubokoj šerpi zagrijte šećer i vodu na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi.

Dodajte pripremljeni đumbir i prstohvat soli. Kuhajte na srednjoj vatri oko jedan sat, povremeno miješajući.

Nakon kuhanja, đumbir izvadite, kratko prosušite na papirnom ubrusu, a zatim uvaljajte svaku krišku u kristal šećer.

Rasporedite komadiće đumbira u jednom sloju na papir za pečenje i ostavite da se suše nekoliko sati ili preko noći.

Kako koristiti kandirani đumbir?

Kandirani đumbir je odličan za ublažavanje:

  • Mučnine u trudnoći ili tokom putovanja
  • Tegoba izazvanih lošom probavom
  • Bolova u grlu i kašlja
  • Osim što djeluje umirujuće na želudac, đumbir ima snažno protuupalno i antibakterijsko djelovanje.
  • Idealan je za jačanje imuniteta, posebno u hladnijim mjesecima.


Ne bacajte sirup – iskoristite ga!

Sirup koji ostane nakon kuhanja đumbira izuzetno je zdrav. Nakon što se ohladi, možete ga čuvati u staklenoj tegli u frižideru.

Dodajte ga u:

  • Toplu vodu ili čaj
  • Mineralnu vodu s limunovim sokom
  • Smoothie ili zobenu kašu

Đumbirov sirup podiže energiju, osvježava i djeluje blagotvorno na cijeli organizam.

Dugotrajna upotreba i čuvanje

Kandirani đumbir možete čuvati u zatvorenoj tegli na sobnoj temperaturi i do nekoliko mjeseci. Idealno je da ga držite na suhom i tamnom mjestu. Pored toga što je koristan, može poslužiti i kao zdrava grickalica ili prirodni dodatak poklonima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo