Priprema kod kuće je jednostavna, a rezultat je aromatičan, zdrav i dugotrajan proizvod koji možete koristiti u raznim prilikama.
Sastojci:
Priprema:
Đumbir ogulite i narežite na što tanje kriške.
U dubokoj šerpi zagrijte šećer i vodu na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi.
Dodajte pripremljeni đumbir i prstohvat soli. Kuhajte na srednjoj vatri oko jedan sat, povremeno miješajući.
Nakon kuhanja, đumbir izvadite, kratko prosušite na papirnom ubrusu, a zatim uvaljajte svaku krišku u kristal šećer.
Rasporedite komadiće đumbira u jednom sloju na papir za pečenje i ostavite da se suše nekoliko sati ili preko noći.
Kako koristiti kandirani đumbir?
Kandirani đumbir je odličan za ublažavanje:
Ne bacajte sirup – iskoristite ga!
Sirup koji ostane nakon kuhanja đumbira izuzetno je zdrav. Nakon što se ohladi, možete ga čuvati u staklenoj tegli u frižideru.
Dodajte ga u:
Đumbirov sirup podiže energiju, osvježava i djeluje blagotvorno na cijeli organizam.
Dugotrajna upotreba i čuvanje
Kandirani đumbir možete čuvati u zatvorenoj tegli na sobnoj temperaturi i do nekoliko mjeseci. Idealno je da ga držite na suhom i tamnom mjestu. Pored toga što je koristan, može poslužiti i kao zdrava grickalica ili prirodni dodatak poklonima.
(Vijesti.ba)