No, mogu se izbjeći ako ojačamo svoj imunosni sistem, među ostalim i sastojcima koje imamo u kuhinji.
Poznata njemačka liječnica, autorica nekoliko knjiga o imunitetu i podcasterica Franziska Rubin savjetuje ove pojačivače imuniteta.
Moćan med
Zbog sadržaja vodikovog peroksida, koji nastaje enzimom iz sline pčela, med ima antibakterijski učinak. Također, sadrži flavonoide i korisne kiseline. U crijevima, gdje je 80 posto našeg imuniteta, kiseline podržavaju zdravu crijevnu floru potičući rast bifidobakterija koje jačaju imunitet, što inhibira rast potencijalno štetnih bakterija. U austrijskoj studiji pokazalo se da redovna konzumacija meda značajno poboljšava imunološki status ispitanika.
Dr. Rubin savjetuje uzimanje dvije kašike meda dnevno tokom osam sedmica. Možete ga dodati u hranu, u tople napitke (ne vruće) ili uzeti samostalno.
Svestrani đumbir
Osim meda, važan saveznik imunitetu u pripremi za jesenske i zimske viroze je i đumbir.
Sadrži brojne bioaktivne spojeve, među kojima su najpoznatiji gingeroli, shogaoli, razni fenolni spojevi i terpene. Zbog njih je đumbir dobar saveznik u borbi protiv, primjerice, respiratornog sincicijskog virusa (RSV); đumbir može stimulirati proizvodnju interferona‑β (IFN‑β) u stanicama sluznice, što može pomoći u ranoj odbrani protiv virusa, može smanjiti upalne markere i ometati signalne kinaze (npr. JAK2), koje su važne za replikaciju, primjerice, virusa gripe. Zato pijte čaj od đumbira, naribajte ga u jela ili jednostavno pomiješajte čaj od đumbira s malo meda i limunova soka. Zbog vitamina C, limun je još jedan neizostavni pomagač u jačanju imuniteta, piše Živim.hr.
Neizostavan vitamin C
Brojne studije na temu prehlade, gripe i upale pluća pokazuju da vitamin C može smanjiti rizik od virusne infekcije i skratiti njezino trajanje. Ako niste ljubitelj čaja, napravite booster imuniteta pa svakodnevno zagrabite kašiku i jačajte svoj odbrambeni sistem.
Kako napraviti moćan booster imuniteta?
Sastojci: