24.10.2025 / 18:21 Ljepota i Zdravlje - Jasne smjernice

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje
Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje bi trebalo biti nezaobilazan dio vaše svakodnevne ishrane, a postoji nekoliko jednostavnih smjernica koje pomažu da odaberete pravo, autentično ulje.

Prije svega, obratite pažnju na oznake na pakovanju. Najkvalitetnija ulja nose oznaku “extra virgin”, što znači da su dobijena isključivo mehaničkim postupkom, bez dodatka hemikalija.

Oznaka “cold pressed” ili “hladno ceđeno” ukazuje da je ulje ekstrahirano na temperaturi ispod 27°C, što čuva nutritivne vrijednosti.

Također, datum proizvodnje i rok trajanja su od velike važnosti. Kvalitetno maslinovo ulje najbolje je koristiti unutar 24 mjeseca od proizvodnje, jer starije ulje gubi na ukusu, kvaliteti i hranjivim svojstvima.

Boja ulja može varirati od zlatno-zelene do tamnijih nijansi, zavisno od vrste maslina i klimatskih uslova, ali najvažnije je da ulje bude bistro, bez taloga i zamućenja.

Miris i ukus su ključni pokazatelji kvaliteta. Dobar primjer je svjež, voćni miris s notama trave, zelene jabuke ili artičoke. Ukus treba biti uravnotežen, s blagom gorčinom i pikantnošću, što pokazuje svježinu i pravilnu preradu.

Preporučuje se odabrati ulje koje je pakovano u tamnim staklenim bocama ili metalnim limenkama, jer štite ulje od svjetlosti i oksidacije.

Plastične boce treba izbjegavati, jer mogu utjecati na kvalitet ulja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo