
Velika količina soli u kiselom kupusu može ozbiljno ugroziti zdravlje hroničnih bolesnika, posebno onih sa povišenim krvnim pritiskom i problemima s bubrezima.
Kiseli kupus je fermentisani kupus karakterističnog kiselog ukusa, nastao procesom mliječne fermentacije. Bogat je vitaminima i mineralima i često se koristi u tradicionalnim jelima, bilo sirov ili kuhan.
Veoma je popularan u domaćoj kuhinji, ali uprkos brojnim zdravstvenim prednostima, nije pogodan za sve.
Velika količina soli u kupusu je glavni problem zbog koga bi trebalo da budete oprezni prilkom konzumacije.
Za kiseljenje kupusa koristi se velika količina soli, koja se ne uklanja u potpunosti čak ni pranjem listova pre upotrebe. Upravo ta so može predstavljati ozbiljan problem za osobe koje pate od hroničnih bolesti.
Prekomjeran unos soli može dovesti do:
povišenog krvnog pritiska,
dodatnog opterećenja bubrega,
zadržavanja viška tečnosti u organizmu,
taloženja soli u zglobovima i krvnim sudovima.
So takođe remeti ravnotežu između natrijuma i kalijuma, što može izazvati grčenje mišića, naročito vrata i kičme.
Jedna od čestih posljedica viška soli u ishrani jeste nemir u rukama i nogama. Ovaj simptom se često javlja upravo zbog poremećaja odnosa kalijuma i natrijuma u organizmu.
Ako se kiseli kupus ipak jede, preporučuje se potpuno izbacivanje dodatne soli iz ostalih obroka tokom dana, piše B92.
Sve veći broj istraživanja ukazuje na moguću vezu između prekomjerne upotrebe soli u ishrani i povećanog rizika od pojedinih vrsta raka.
Iako je kiseli kupus nutritivno vriedna i zdrava namirnica, osobe sa:
povišenim krvnim pritiskom,
bolestima bubrega,
problemima sa zadržavanjem tečnosti
trebalo bi da ga jedu sa velikim oprezom ili da ga u potpunosti izbjegavaju.
Umjerenost je ključ zdravlja – čak i kada je riječ o tradicionalnim i "zdravim" namirnicama.
(Vijesti.ba)