12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

14.04.2024 / 08:09 Svijet - Pratite razvoj događaja

Sastaje se izraelski ratni kabinet, raspravljat će o odgovoru na napad

Sastaje se izraelski ratni kabinet, raspravljat će o odgovoru na napad
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija
U Izraelu je jutro nakon što je Iran sinoć izveo masivni napad dronovima i projektilima. Razvoj događaja pratite na Vijesti.ba...

14:46 Iranski general: Cionistički režim mora naučiti lekcije iz ovog napada

Iranski general Hossein Salami preporučio je cionističkom režimu u Izraelu poslije napada da izvuku pouke.

"Odlučili smo da napravimo novu jednačinu, a ta nova jednačina je da će od sada cionistički režim, u svakom trenutku ako napadne našu imovinu, građane, doživjeti kontranapad", poručio je.

14:42 Sunak: Britanski vojni avioni su oborili iranske dronove

Britanski premijer Rishi Sunak u nedjelju je rekao da su britanski vojni avioni oborili bespilotne letjelice koje je, u napadu na Izrael lansirao Iran te je pozvao da prevlada pribranost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba.

"Mogu potvrditi da su naši avioni oborili brojne iranske bespilotne letjelice", rekao je Sunak novinarima. Borbeni avioni bazirani u Iraku i Siriji raspoređeni su da presretnu dronove i rakete nakon što je Teheran objavio da je pokrenuo napad u subotu.


"Zalažemo se za sigurnost Izraela i šire regije, što je, naravno, važno i za našu sigurnost ovdje kod kuće. Sada svi trebamo razmisliti hladne glave i pribrano", istakao je britanski premijer koji bi se kasnije u nedjelju trebao pridružiti razgovorima šefova G7. "Važno je da se koordinišemo sa saveznicima i tada ćemo razgovarati o sljedećim koracima", rekao je.

14:35 Zelenski uporedio Iran sa Rusijom

"Akcije Irana, poput onih Rusije, prijete izazvati veći sukob", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

14:03 Izraelski zvaničnik: Odgovorit ćemo na napad Irana, ali tek trebamo odrediti koliko opsežno

Izrael će odgovoriti na napad Irana, ali opseg tog odgovora tek treba biti određen, rekao je izraelski zvaničnik za CNN.

Zvaničnik je rekao da Izrael tek treba odlučiti hoće li izvesti veliki napad ili će učiniti nešto odmjerenije. Očekuje se da će se o opcijama detaljno raspravljati tokom sastanka izraelskog ratnog kabineta, dodao je.

13:53 Papa Franjo pozvao Izrael i Iran da izbjegnu dalji sukob

Papa Franjo pozvao je danas Iran i Izrael da izbjegavaju korake koji bi mogli da podstaknu "spiralu nasilja" koja bi rizikovala da Bliski istok zaroni dublje u sukob.

13:16 Izrael pažljivo odmjerava korake, uskoro sastanak ratnog kabineta

Izrael pažljivo odmjerava korake nakon velikog napada Irana, rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz u intervjuu za radio stanicu izraelske vojske, dok ga iranski zvaničnici upozoravaju da ne poduzima odmazdu.

12:50 Jordanski premijer Bisher Khasawneh oglasio se nakon napada Irana na Izrael.

Jasno je naglasio da će jordanska vojska presresti svaku letjelicu za koju utvrdi da ugrožava sigurnost kraljevstva.

Jordanska vojska učestvovala je, zajedno s Izraelom, Velikom Britanijom, Francuskom i SAD-om, u presretanju iranskih projektila i bespilotnih letjelica.

12:42  Ministarstvo vanjskih poslova Rusije reagovalo na iranski napad na Izrael

U saopćenju glasnogovornice ministarstva Marije Zaharove navodi se kako je Iran izveo napad u okviru prava na samoodbranu u skladu s Članom 51. Povelje UN-a kao odgovor na napad na iranski konzulad u Damasku 1. aprila.

11:56 Sastaje se ratni kabinet Izraela

Izraelski ratni kabinet trebao bi se sastati u 13:30 sati kako bi raspravljali o odgovoru na napad Irana.

11:15 Hezbolah upozorio na novu fazu sukoba

Hezbolah upozorava da bi iranski napad "mogao otvoriti novu fazu sukoba". Dan nakon iranskog napada u Libanu pozorno prate odgovor Izraela.

11:11 Guterres: Svijet si ne može priuštiti još jedan rat

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je da si "ni jedna regija, ni svijet ne mogu priuštiti još jedan rat".

10:27 Iranski komandant: Napad na Izrael 'postigao sve svoje ciljeve'

Komandant iranskih oružanih snaga rekao je da je napad izveden tokom noći na Izrael "postigao sve svoje ciljeve".

"Operacija 'Iskreno obećanje' uspješno je provedena između jučer navečer i jutros i postigla je sve svoje ciljeve", izjavio je general Mohamad Bagheri na televiziji, precizirajući da nijedan urbani ili privredni centar nije bilo na meti iranskih bespilotnih letjelica i projektila, prenosi HINA.

09:56 Sky News: Zemlje G7 raspravljat će o napadu Irana


Zemlje G7 će održati telefonski sastanak tokom poslijepodneva, saznaje Sky News. Opširnije na linku.

09:49 Izrael odgovorio Iranu: Strateški neuspjeh, nećete mirno spavati

The Times of Israel piše da su izraelski zvaničnici izjavili da Iran nije uspio te je sada red na njih da ne spavaju.

Viši izraelski izvor kojeg citira Channel 12 naglasio je da je "iranski napad bio strateški neuspjeh": "Sada se mogu spremiti i ne spavati u miru".

09:45 Jordan presreo leteće objekte u svom zračnom prostoru

Jordan je objavio da je sinoć presreo leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor.

Šrapneli su pali na više mjesta, a nisu uzrokovali "značajnu štetu ili bilo kakve povrede".

09:33 Francuska je bila uključena u odbranu Izraela

Glavni izraelski vojni glasnogovornik rekao je da je Francuska među zemljama koje su bile uključene u odbranu Izraela od iranskog napada preko noći.

09:08 Izrael: Spremamo odgovor

Izraelski zvaničnici su istakli da spremaju odgovor za Iran nakon napada.

08:45 Iran prijeti većim napadima ako Izrael uzvrati

Načelnik glavnog štaba iranskih oružanih snaga rekao je da će svaka izraelska odmazda biti dočekana većim napadom od sinoćnjeg, prema državnim medijima.

Tasnim je također izvijestio da je komandant Iranske revolucionarne garde rekao da će Teheran uzvratiti na svaki izraelski napad na njegove interese, zvaničnike ili građane.

08:39 Jordan, Irak i Libanon ponovo otvorili zračni prostor
Jordan, Irak i Libanon ponovo su otvorili svoj zračni prostor u nedjelju nakon što su ga zatvorili kasno u subotu jer je Iran pokrenuo napade bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael, priopćile su tri zemlje u nedjelju, prenosi Jerusalem Post.

08:37 Hamas odbacio najnoviji prijedlog o vraćanju izraelskih talaca

Hamas je odbacio najnoviji prijedlog dogovora o vraćanju izraelskih talaca i Izrael će nastaviti ostvarivati svoje ciljeve u Gazi punom snagom, saopćeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

08:26 Izrael otvorio zračni prostor i objavio prekid opće opasnosti

Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7:30 ujutro u nedjelju.

Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada. Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Više na LINKU.

08:00 Šta se dešavalo do sada?

Video snimci pokazuju eksplozije i vatrene lopte iznad Jerusalima dok je izraelska protivvazdušna odbrana radila na spriječavanju iranskog napada bez presedana. IDF je saopštila da je 99% dronova ili projektila oboreno prije nego što su ušli u izraelski zračni prostor.

Predsjednik Joe Biden rekao je da su SAD također "pomogle Izraelu da uništi skoro sve" njih. Velika Britanija je takođe rasporedila RAF avione u regionu.

Ovo je prvi put da je Teheran direktno napao Izrael nakon godina vođenja proxy ratova sa svojim filijalama, uključujući Hezbolah i Hamas.

Iranska misija pri UN citirala je odredbu Povelje UN-a za samoodbranu, prema članu 51, i rekla da smatra da je "stvar... završena".Međutim, upozorio je da će upotrijebiti veću silu ako Izrael odgovori istom mjerom.

Razvoj događaja od sinoć na ovom LINKU.

07:34 Netanyahu i ministar odbrane: Pobijedit ćemo, moramo biti spremni na svaki scenarij

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će njegova zemlja "pobijediti".
 
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je završio procjenu operativne situacije s višim zvaničnicima u izraelskom odbrambenom establishmentu.

"Zajedno sa Sjedinjenim Državama i partnerima uspjeli smo odbraniti teritorij Države Izrael. Prouzrokovana je vrlo mala šteta - to je rezultat impresivnih operacija IDF-a", rekao je.

"Kampanja još nije gotova - moramo ostati budni i pažljivi prema uputama koje je objavio IDF. Moramo biti spremni za svaki scenarij. Osujetili smo najznačajniji val napada, i to smo uspješno učinili.”

07:24 Pentagon: SAD neće oklijevati da zaštite svoje snage i podrže Izrael

Američke snage ostaju u položaju kako bi pružile dalju podršku odbrani Izraela i poboljšale regionalnu stabilnost, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin u izjavi u subotu kasno navečer.

6:31 Iran upozorava da će njegov odgovor biti "snažniji i odlučniji" ako Izrael uzvrati nakon najnovijih udara

Iran je upozorio da će odgovoriti većom snagom ako Izrael uzvrati na udare ovog vikenda, za koje je Teheran rekao da su i sami odgovor na izraelski napad ranije ovog mjeseca na kompleks njegove ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku.

“Islamska Republika Iran neće oklijevati da iskoristi svoje inherentno pravo na samoodbranu kada je to potrebno”, rekao je iranski ambasador i stalni predstavnik pri UN-u Amir Saeid Iravani u saopćenju.

Ukoliko izraelski režim ponovo izvrši bilo kakvu vojnu agresiju, odgovor Irana će sigurno i odlučnije biti jači i odlučniji”, dodao je ambasador Iravani.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo