-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

15.07.2020 / 20:00 Intervjui - Ekskluzivno

Kopač pisao bh. vlastima: Struja od mini HE nepotrebna, uništava rijeke

Kopač pisao bh. vlastima: Struja od mini HE nepotrebna, uništava rijeke
Foto: Vijesti.ba
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač uputio je prije nekoliko dana pismo entitetskim i državnim vlastima BiH vezano za problem izgradnje mini hidrocentrala na rijekama u BiH.

Kopač je u intervjuu za Vijesti.ba govorio o tome šta savjetuje bh. vlastima povodom ovog problema, zašto su mini hidrocentrale štetne po rijeke…

Razgovarao: Haris Ljevo

Prije nekoliko dana ste uputili pismo zvaničnicima u BiH vezano za problem izgradnje mini hidrocentrala. Koje su vaše preporuke njima?

KOPAČ: Mini hidrocentrale su barijera rijekama, koja može uništiti eko sistem rijeke. Investicija u njih je dosta visoka, pa se isplate uglavnom samo ako su obimno subvencionirane.

Naše pismo vladama Federacije BiH i Republike Srpske, poslato i Vijeću za državnu pomoć i ministarstvu na nivou BiH, prije svega je usmjereno na poziv vladama, da usklade subvencijsku shemu sa pravilima o državnoj pomoći.

Koji je po vama najveći problem izgradnje mini hidrocentrala?

KOPAČ: Sada se sa povoljnom tarifom (feed-in-tarifa) subvencioniraju hidrocentrale do 10 MW instalirane snage. Po pravilima za državnu pomoć, smjele bi se samo subvencionirati hidroelektrane do 0,5 MW. To bi predstavljalo ne samo usklađivanje s pravilima o državnoj pomoći, nego bi destimuliralo većinu novih investicija u mini hidroelektrane. To bi bio najelegantniji način prenošenja deklaracije o zaštiti rijeka, kojom je Predstavnički dom FBiH zabranio izgradnju novih mini hidroelektrana, u praksu.

Isticali ste nekoliko puta kako nema velike koristi od njihove izgradnje. Zašto se onda sve više grade?

KOPAČ: Struja iz mini hidroelektrana je skupa za potrošače i u elektroenergetskom sistemu nepotrebna je. Mini hidroelektrane proizvode struju za vrijeme kad je ima dovoljno od velikih hidroelektrana, koja je mnogo jeftinija. Potrebno je dodati, da su zbog pada cijena tehnologije danas najjeftinije nove elektrane na vjetar i sunce.

Kakve su posljedice njihove izgradnje?

KOPAČ: Dodatno smo u pismu spomenuli i druge probleme u izgradnji. Jedan je izbjegavanje procjene uticaja na okoliš na taj način, da se gradi više hidroelektrana u kaskadi, a građevinske dozvole izdate su za pojedinačne objekte, koji su po jedan dovoljno mali, da mogu izbjeći procjenu a time i poštovanje potrebnih mjera.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo