-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

14.12.2020 / 14:56 Intervjui - Kandidatkinja PMP-a

Adela Gosto: Neko će odgovarati za ovo što se uradilo Mostaru

Adela Gosto: Neko će odgovarati za ovo što se uradilo Mostaru

PMP će sigurno ima svoje vijećnike, u to ne sumnjam. Prvo što će naši vijećnici tražiti je ulazak SIPE, Inspekcije za indirektno oporezivanje i tužilaštva, da se zavede stanje u kojem smo našli Grad Mostar.

Poručuje ovo u razgovoru za Vijesti.ba Adela Gosto iz Prve mostarske partije, kandidatkinja za Gradako vijeće Mostara na listi BH. Bloka na gradskoj listi, kćerka legendarnog komandanta odbrane Mostara Semira - Seme Dizdarevića.


Zašto se čekalo ovako dugo na izbore, jel' se pitanje izbora u gradu Mostaru moglo riješiti puno prije?

GOSTO: Naravno da se moglo riješiti, ali nije bilo u interesu, jer su vladajuće strukture SDA i HDZ - konačno mogle bez vijeća upravljati Budžetom grada Mostara, a da račune ne polažu nikom. 80% Budžeta odlazi upravo na administraciju Grada Mostara... Tu već govorimo o prekomjerno uposlenim, govorimo o izmišljenim funkcijama i radnim mjestima, ovdje već ulazimo u priču o nepotizmu. Na Budžet Grada Mostara samo su pojedinci imali ekskluzivno pravo. Također imate istu stvar kada se dotaknemo tendera . Javni pozivi nisu javni, oni se objave samo da se zadovolji forma, a unaprijed se zna ko, šta i gdje. U kapitalne projekte od značaja za Grad, koji bi otvorili nova radna mjesta se skoro pa ne ulaže nikako. Grad Mostar je većinski vlasnik "Aerodroma Mostar", "Mo busa" Mo parkinga ( firme koja je nastala za vrijeme blokade vijeća i za vrijeme vladavine nelegalnog gradonačelnika Ljube Beslića, kojem je istekao mandat), zatim komunalnih preduzeća.

Sve ove firme koje sam pobrojala, desetinama godina posluju s velikim gubitkom, a direktori tih preduzeća su nagrađeni vrhunskim platama, te se i dan danas nalaze na čelu istih. I to je čisti dokaz da su gradom upravljali ljudi, koji su iskoristili sve ove godine da ostvare svoju ličnu korist. Ključevi gradskih prostora su dodjeljivani užoj i široj familiji, te nerijetko lokalnim kriminalcima, za završene prljave poslove.

Iz gradskog Budžeta je izdvajan novac da se uređuje prilaz oko objekata lokalnih moćnika bliskih vladajućoj politici. Tako su smanjivali ulaganja vlasnicima tih objekata, a istovremeno su podizali cijenu njehovih nekretnina, našim novcem. Kažem našim novcem, jer Budzet Grada Mostara pune porezni obveznici, tek jedan mali dio su kapitalna sredstva. Iz Budžeta Grada Mostara ide plata direktoru Sportske dvorane u Mostaru, dvorane koja ne postoji. Dvorane koja nije nikad izgrađena, iako u Mostaru imate 103 registrovana sportska kluba. Ta dvorana je od velikog značaja za Mostar,ona nije izgrađena, ali direktor koji prima platu postoji. Nema Grad Mostar novca da se djeci obezbjede besplatni udžbenici. Kako bi i imao, kad nelegalni gradonačelnik u doba najveće pandemije odvaja sredstva za kupovinu automobila, u tome momentu, najskupljeg automobila u Federaciji. Zbog ovih stvari politici SDA i HDZ-a nisu odgovarali izbori i legalna vlast.

Vi ste stali kao kandidat PMP na gradsku listu BH bloka iako PMP u Starom gradu ide sama.Možete li nam pojasniti tu odluku?

GOSTO: Tako je, osim mene na gradskoj listi BH bloka ispred PMP-a se nalazi moj veliki drug, umjetnik i patriota Saša Đermanović, te bivši stalni sudski vještak Ramiz Tiro. PRVA MOSTARSKA PARTIJA nije potpisala koaliciju niti sa jednom strankom, ali odlukom predsjednika PRVE MOSTARSKE PARTIJE i naravno našim pristankom da stanemo na listu BH bloka smo prvenstveno podržali program BH bloka, koji se zasniva na rješavanju lokalnih problema, problema građanki i građana grada Mostara. Nas da je zanimala nacionalna politika, mi bi se kao i sve druge stranke registrovali u Sarajevu, ali nismo. Mi smo jedina lokalna partija. Nas politika ugroženih Bošnjaka, Hrvata, Srba ne zanima...

Mi smo se formirali da se odupremo politici koja je ugrozila kvalitet života svih građana Mostara! Mi imamo prijeteću ekološku bombu pod nazivom UBORAK. Broj kancerogenih oboljenja u našem gradu raste rapidno, to je problem koji želimo da rješavamo. Ja sam dijete odraslo na Neretvi, znam svaku stijenu i kamen. Ljeta sam provodila kupajući se na Mejdanu i ispod Starog mosta. Hoću da tu ljepotu vratim i ovoj novoj generaciji, koja danas nažalost ne može sići na Neretvu, jer je zagađena, jer se otpadne vode direktno ulijevaju u nju. Kanalizacijske cijevi idu direkt u Neretvu. To je nedopustivo, da vidite ispod UNECO-vog spomenika kulture, nulte kategorije, čija je slika obišla svijet, kanalizaciju koja se direkt ulijeva u Neretvu. Nas zanima rješavanje tog problema. Nas zanimamaju kapitalni projekti, koji će otvoriti nova radna mjesta, te zaustaviti odlazak obrazovanih i mladih ljudi, koji mogu toliko dobrog uraditi za ovaj grad.

Sport je u ovom gradu pao na koljena. Ono što javnost pročita o sportu je kada Grad i Sportski savez se zakiti tuđim perjem,kad se postigne neki rezultat, a kako su ta djeca došla do tog rezultata i u kakvim uslovima su radila, to njih ne zanima. Uslovi za djecu koja se bave sportom su poražavajući. I tu imate one koji imaju ekskluzivno pravo na novac. Ja sam svjedok koliko su sportovi općenito zanemareni, a pogotovo djeca u sportu i da većinu troškova snose roditelji. Sport mora biti dostupan svoj djeci. Bavljenje sportom od najranije dobi je jedan od najbitnijih faktora za pravilan razvoj djeteta , zdrav život i zdrave životne navike. Djeca razvijaju ne samo fizičku, nego i psihičku, motoričku spremnost. Socijalizuju se, uče se donošenju odluka. Nauče se nositi i s pobjedom i s porazom. Uče kako biti dio tima i kako na najbolji način doprinositi timu. Sve ovo kasnije ta djeca, kada odrastu prenesu na zajednicu u kojoj žive

Ovo su problemi kojim treba da se bavi lokalna politika. Nas ne zanima nacionalna politika, time se bave na većim nivoima vlasti, mi smo lokalna partija.


Šta poslije izbora ukoliko PMP bude imao svoje vijećnik u Vijeću?

GOSTO: PMP će sigurno ima svoje vijećnike, u to ne sumnjam. Prvo što će naši vijećnici tražiti je ulazak SIPE, Inspekcije za indirektno oporezivanje i tužilaštva, da se zavede stanje u kojem smo našli Grad Mostar. Na osnovu toga će ići krivične prijave i neko će odgovarati za ovo što se uradilo ovom Gradu, ovim ljudima. Druga stvar je da ćemo tražiti live prenos sjednica, jer građani imaju pravo da znaju šta to Adela Gosto radi u tom Vijeću , sta to ona priča i za sta ona diže ruku. Građani koji ukažu nekom svoje povjerenje treba da imaju apsolutni uvid u rad tog Vijeća. Ne želim da to budu konferencija nakon sjednice, gdje će se reći, većinom je izglasano. Ne, ne... Ima da građani znaju ko diže ruke i za šta se dižu ruke. Ukoliko ovo ne bude ovako, a ja budem dio toga vijeća, sama ću sazivati novinare poslije svake sjednice, s detaljnim obrazloženjima. Mostar ima Budžet, njega samo treba ravnopravno i ravnomjerno dijeliti i ulagati u kapitalne projekte, koji donose novac i otvaraju mogućnost novih radnih mjesta.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo