-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

24.05.2023 / 20:09 Intervjui - O posjeti Moskvi

Lazović za Vijesti: Dodikova politika secesionizma RS vodi u nestanak

Lazović za Vijesti: Dodikova politika secesionizma RS vodi u nestanak
Foto: Vijesti.ba

Koji su stvarni razlozi zbog kojih je Dodik otišao u Moskvu na sastanak sa Putinom ostaju skriveni od javnosti.

Poručio je to u razgovoru za Vijesti.ba Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije.

'Ali ne može se zanemariti opcija da su razlozi motivisani, prije svega, geostrateškim i političkim interesima a ne ekonomskim kako se to iz RS-a predstavlja. Da je cijena plina bila glavna tema razgovora može se prodati maloj djeci ali ne i zabrinutoj javnosti, kaže Lazović i dodaje:

- Dodikovo upoznavanje Putina da je Dejtonski mirovni sporazum propao naslućuje eventualne secesionističke poteze RS- a za koje Dodik traži podršku Rusije. Međutim Dodik mora znati da propast Dejtonskog sporazuma istovremeno znaći propast RS-a i entitetske podjele BiH. Propast Dejtonskog sporazuma može značiti samo povratak na Ustav Republike BiH. Ustavno uporište može se naći u Ustavnom zakonu koju je Skupština RBIH donijela 12. Decembra 1995 g. ( dva dana prije potpisivanja DMS u Parizu) kao i u članu 1. Ustava BIH koji govori o kontinuitetu Republike BIH.

Lazović navodi da Dodik svakako ne smije krenuti u osamostaljenje RS-a, a da prije toga ne dobije saglasnost i podršku, prvo Srbije, a onda i Rusije.

'Ako o tome razmišlja onda je to suluda politika koja može ići samo u korist Putinu, da zadevera Evropu i Ameriku umanjujući njihovu podršku Ukrajini, a s druge strane Dodikova secesionistička politika unesrećuje srpski narod u BiH, a RS vodi u definitivni nestanak', kaže Lazović.

On navodi da sastanak Dodika sa glavnim obavještajcem Ruske federacije Petruševim samo potvrđuje opasne igre koje Dodik već duže vrijeme igra.

'Šta je bila tema razgovora između njih je pitanje za naše obavještajne službe. Dodik sa Petruševim sigurno nije pričao o ekonomiji i cijeni plina', kaže Lazović.

Napominje i da Dodik u kontinuitetu odlazi u Moskvu.

'I to u vrijeme kada cijeli Zapadni svijet osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu. Ne samo da otvoreno stoji na strani Rusije već dodjeljuje medalje i lente Putinu. Bez ikakvih posljedica. Naše institucije su, izgleda nemoćne, da sankcionišu takvo ponašanje, ali zabrinjava tolerantan odnos međunarodnih zvaničnika', kaže Lazović za Vijesti.ba i zaključuje:

'Amerike prije svih. Dodik je na njihovoj crnoj listi. Izostanak njihove adekvatne reakcije na Dodikove ruske kontakte kao i učestale uvrede koje Dodik upućuje Američkim zvaničnicima kod velikog broja građana bude sumnje i strah. Šta je krajnji interes Amerike i Evrope kad je u pitanju budućnost naše države. Kad slušamo javne poruke od strane američke ambasade onda građani BiH ne bi trebali biti zabrinuti. Suverena, cjelovita i demokratska država BiH je njihov konačni cilj. Ako je tako onda je konačno došlo vrijeme da pomognu da se sa političke scene sklone pojedinci koje takvu BiH dovode u pitanje.

S.Ć

(Vijesti.ba)

Izdvajamo