15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

30.05.2023 / 10:08 Intervjui - Intervju za Vijesti.ba

Nikolaidis: Kurti neće popustiti, cinično je tražiti da fomira RS na Kosovu

Nikolaidis: Kurti neće popustiti, cinično je tražiti da fomira RS na Kosovu
Foto: FENA

Velike imperije imaju običaj da gaze male narode. A mali narodi s vremena na vrijeme, zaborave…

Roman Andreja Nikolaidisa “Antonije napušta Boga“ predstavljen je sinoć u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Bila je ovo prilika da porazgovaramo o kulturi, politici, stanju u regionu i prilikama na međunarodnoj sceni.

Razgovarao: Adem Dedić

Da li kultura danas uvjetuje politiku illi politika uvjetuje kulturu?

NIKOLAIDIS: Mislim da je obostrano, mislim da je veoma teško povući granicu. Politika, koja će biti dominantna u jednoj društvenoj zajednici itekako zavisi od kulturnog naslijeđa jedne društvene zajednice. Sa druge strane i kultura će se uvijek, na ovaj ili onaj način, reflektovati na razne politike. A u svakom slučaju i na onu koja je dominantna unutar zajednice u tom trenutku. Tako da je to slično dilemi, kokoš ili jaje, šta je starije.

Da li je danas velikosrbizam uvjetovan svetosavljem?

NIKOLAIDIS: Nisam siguran, ono što je problem sa svetosavljem i sa crkvom koja ispovijeda svetosavlje je po mom sudu u tome što bi tu crkvu trebalo hristanizovati. Mislim da je ona, pa da kažemo premalo crkva, a previše Srpska, što nije rijedak slučaj u pravoslavlju koje ima problem sa etnofilijom. Kao jeresi, a u koju pravoslavne crkve lako upadaju, zbog same strukture.

Kakva su vaša predviđanja uoči novih crnogorskih izbora, 10. juna?

NIKOLAIDIS: Mislim da će nastaviti da raste ova srpska opcija, a nastaviti će da pada, ovaj blok koji je nekada bi okupljen oko Đukanovića. Đukanović jeste na izborima dobio 40 posto, a tih 40 posto će sada biti svedeno na nekih 20 do 25 posto, što znači da je moje predviđanje da će nekadašnji suverenistički blok, koji je nekada imao većinu u Crnoj Gori, biti sveden ispod četvrtine biračkog tijela.

Hoće li to omogućiti prosrbijanskim partijama i ostalim dvotrećinsku većinu, sa kojom mogu da mijenjaju ustav?

NIKOLAIDIS: Oni mogu napisati novi ustav sa tom većinom. Sa tom dvotrećinskom većinom, oni doslovce mogu raditi, šta hoće i nadalje budućnost Crne Gore zavisi samo od tempa, kojima su oni naumili da odrade to što su naumili da je njihov cilj.

Često se u javnosti govori o stvaranju konzervativne crnogorske partije. Da li će ikada doći do stvaranja takve partije?

NIKOLAIDIS: Mislim da je to veoma pogrešno i da nema nikakve potrebe sa desnom crnogorskom strankom. Također mislim da nema nikakve potrebe za crnogorskim nacionalizmom. Da ljudi koji se zalažu za stvaranje desne crnogorske partije, jednostavno temeljno griješe u političkim procjenama. Dakle u hrvanju dva nacionalizma, srpskog i crnogorskog, jednog koji ima bazen od 250 hiljada pripadnika crnogorske nacije i drugog koji ima višestruko veću brojnost. Crnogorski nacionalizam može biti samo gubitnik.

Na nedavno održanim izborima u Turskoj, ponovo je pobijedio predsjednik Erdogan. Da li će on nastaviti s dosadašnjom politikom ili će krenuti u ofanzivnije diplomatsko djelovanje prema Balkanu?

NIKOLAIDIS: To ne možemo znati, ali ako ima namjeru da krene ofanzivnije onda je to sada jer počinje mandat, jer ima nesporan demokratski legitimitet. I ima veoma nesređenu situaciju na Balkanu. Ja se ne bih usudio pretpostaviti kako će Turska voditi spoljnu politiku. Ali da postoji prostor za uslovno rečeno pojačanog prisustva na Balkanu, postoji.

Kako komentirate dešavanja na Kosovu, da li je to uspostavljanja novog statusa quo? Da li će Albin Kurti ući u neke nove pregovore ili igra na kartu dalekosežnog rješavanja pitanja Kosova, po uslovima vlasti u Prištini?

NIKOLAIDIS: Mislim da Kurti neće popustiti. Također mislim da će SAD, vrlo teško izvesti novu operaciju svrgavanja Albina Kurtija. Jer Kurti, naime, po ustavu Kosova, ne može popustiti. I Kurti ne radi ništa, osim što dosljedno sprovodi ustav i zakone Kosova. Sa druge strane u najmanju ruku cinično i zapanjujuće je, prije svega od SAD-a, potom i EU, da od Kurtija neprekidno traže da krši ustav Kosova, krši zakone Kosova i omogući formiranje zajednice srpskih općina (ZSO), a koja u svemu asocira na entitet RS. Ne postoji niti jedan racionalan razlog niti etički razlog da Kurti bude primoran na takvu vrstu odluke.

Koliko će trebati Evropi, to jeste Zapadu da to shvate?

NIKOLAIDIS: Velike imperije imaju običaj da gaze male narode. A mali narodi sa vremena na vrijeme, kao što smo to uradili mi, zaborave da imperije imaju običaj da ih gaze. I to je sva priča. Mislim da na tom nivou politike nema nikakvog etičkog iskupljenja, nikakve poente, ničega što bi moglo djelovati kao utješna poenta. Veliki jednostavno gaze male.

Da li imate neku poruku za građane Bosne i Hercegovine?

NIKOLAIDIS: Zapravo nemam nikakvu poruku za građane Bosne i Hercegovine, jer se ne usuđujem da uputim tu vrstu poruke. Nemam tu kompetenciju, niti tu vrstu pretencioznosti. Ali ono čemu se ja nadam jeste da će građani Bosne i Hercegovine imati dovoljno strpljenja i mudrosti, i kako bi se reklo, demokratske kondicije, da nikada ne zaborave da je Bosna i Hercegovina njihova domovina, da nikada ne zaborave da Bosne i Hercegovina mora biti u punom kapacitetu suverena, nezavisna država. I da nikada ne zaborave da su u današnje vrijeme, demokratija i demokratske procedure najbolji način da se odbrani Bosna i Hercegovina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo