18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

15.12.2023 / 09:10 Intervjui - Razgovor za Vijesti

Sabina Kovačević: Lukavac priprema bogatu turističku ponudu

Manifestacija “Zima u Lukavcu” ove godine se održava na glavnom šetalištu u Lukavcu gdje će biti postavljene turističke kućice s raznovrsnom ponudom.

Turistička zajednica ovog grada raspisala je Javni poziv za izbor organizatora manifestacije. Cilj je obogatiti zimsku turističku ponudu Lukavca. O tome i drugim temama za Vijesti.ba je govorila direktorica Turističke zajednice Lukavca Sabina Kovačević.

Manifestacija Zima u Lukavcu počinje ovih dana, kako teku pripreme, šta građane očekuje ove zime u Lukavcu?

Kovačević: Mi smo raspisali Javni poziv za izbor organizatora manifestacije “Zima u Lukavcu” sa našom subvencijom od 22.000 KM. Organizator manifestacije je dužan osmisliti zabavni program kako za odrasle tako i za djecu. Ove godine manifestacija je premještena na glavno lukavačko šetalište, tu će biti postavljene turističke kućice sa ugostiteljskom i turističkom ponudom koje će raditi vikendom.

Koliko je Lukavac u zimskom periodu živ grad u smislu izlazaka, posjete građana iz drugim mjesta?

Kovačević: Lukavac je jedan mali grad, koji još uvijek živi samo vikendima. Radnim danima je to značajno slabije. Zato nam je ova manifestacija važna, dolaze praznici i mislim da će to biti posjećeno.

Građane Lukavca uskoro očekuje jedan zanimljiv koncert, o čemu je riječ?

Kovačević: Tako je, mi imamo 19. decembra u velikoj dvorani Centra za kulturu koncert Adija Šošeta koji se održava pod pokroviteljstvom Turističke zajednice. Ulaz na koncert je besplatan i to je poklon građanima od Turističke zajednice. Očekujemo veliki broj Lukavčana svih starosnih dobi.

Šta su planovi za bližu budućnost kada je u pitanju Turistička zajednica?

Kovačević: Nama je cilj da podržati što više projekata koji su od značaja za razvoj turizma Lukavca. Imamo u planu da se baziramo na razvoj ruralnog turizma. Koronavirus nas je osvijestio po pitanju značaja ove vrste turizma. Plan nam je da se baziramo na uređenje našeg bisera jezera Modrac.

Je li jezero Modrac dovoljno iskorišteno u turističe svrhe?

Kovačević: Jezero apsolutno nije dovoljno iskorišteno. Mi imamo gore ugostiteljske objekte koji dobro rade ali imamo veliku zagađenost jezera, jer građani nisu dovoljno osviješteni u smislu značaja jezera Modrac. Mi zbog toga imamo sliku da je Modrac lijep samo kad se gleda iz daljine. Mi ćemo zbog toga, zajedno sa lokalnom zajednicom ići prema višim nivoima vlasti sa određenim projektima, da jezeru pokušamo vratiti stari sjaj.

Primjetno je da se u Lukavcu organizuje niz kulturnih događaja, kolika se pažnja daje razvoju kulture od samog grada?

Kovačević: Mi imamo veliku podršku od Gradske uprave, imamo odličnu saradnju sa Centrom za kulturu koji vode mladi i ambiciozni ljudi. Ja slobodno mogu reći da se kultura vratila u grad, što je evidentno po velikoj posjećenosti svih događaja. Sinergija Centra za kuluru, Gradske uprave i Turističke zajednice mnogo obećava za naš grad.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo