5°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

26.12.2023 / 12:49 Intervjui - Gradonačelnik Tuzle

Lugavić za Vijesti: Tuzla će biti najbolji grad za život u cijeloj regiji

Lugavić za Vijesti: Tuzla će biti najbolji grad za život u cijeloj regiji
Foto: Vijesti.ba
U intervjuu za Vijesti.ba Lugavić je govorio o mnogim temama, od ekonomskih, socijalnih, infrastrukturnih pa do onih laganijih poput novogodišnjeg ukrašavanja grada i proslave Nove godine.

Zijad Lugavić je u februaru izabran za gradonačenika Tuzle na prijevremenim izborima, nakon što je njegov prethodnik Jasmin Imamović osvojio mandat u državnom parlamentu.
 
Gospodine Lugaviću, da probijemo led, znate li koliko ste do danas imali događaja koje ste organizirali ili kojima ste prisustvovali kao gradonačelnik?

Lugavić: Nemam egzaktan podatak, ali je to više stotina događaja. Tu su razne manifestacije i projekti, kako u našoj organizaciji tako i u organizaciji drugih. Dnevno imam od 3 do 8 događaja kojima prisustvujem ili koje organizujem, to je na kraju veoma veliki broj.

Koja Vam je oblast prioritet u radu, na što najviše ulažete vremena i energije?


Lugavić: Mnogo je aspekata razvoja Tuzle u fokusu moga rada. Od komunalne infrastrukture, privreda, mladi, osobe treće životne dobi. Svjedok ste da smo u proteklom periodu mnogo ulagali u higijenu grada i komunalnu infrastrukturu. Realizovali smo preko 40 projekata putne infrastrukture, radili smo vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Ulažemo u ukrašavanje grada jer želimo da Tuzla bude centar regije po pitanju dočeka Nove godine i prazničnog ambijenta.



Mislim da smo u tom kontekstu uspjeli kada pogledamo povratnu informaciju od građana. Cilj nam je bolja usluga građanima od strane naše administracije. Sve činimo da pomognemo i privrednicima, posebno onima koji tek otvaraju biznise, pomogli smo više od 250 biznisa kroz projekat „Siguran start“. Mladi su nam također bitni i radimo na jačanju ambijenta za njihov kvalitetniji život. Slušamo ideje mladih i pokušavamo ih uključiti u definisanje budućnosti našeg grada. Panonika, također, je bitan faktor razvoja grada. Ona generiše turizam Tuzlanskog kantona. Veliki je broj aktivnosti na koje smo fokusirani. Boračka populacija, socijalna davanja, sve je to dio onoga što radim i planiram raditi.

Tuzla se kreditno zadužuje za nešto više od 11 miliona KM, na šta je planirano utrošiti sredstva?

Lugavić:
Kada smo planirali budžet za narednu godinu, vidjeli smo da su nam planirani prihodi manji od potreba svih subjekata, institucija i građana koji apliciraju u budžetu grada. Iz tog razloga smo se kreditno zadužili.



Sredstva će se koristiti za izgradnju 24 putna pravca što će koštati 7,5 miliona maraka, 1,5 miliona će biti potrošeno za kružni tok na Slatini, želimo ubrzati protok saobraćaja kroz grad, želimo raditi most Kipovi. Radimo i pomoćni stadion na Tušnju. Radimo i sanaciju vodovodne mreže na šest lokacija. Ovo zaduženje je jednoglasno podržano od svih vijećnika kako pozicije tako i opozicije. Mi želimo građanima vratiti ono što oni ulažu u ovaj grad kroz poreze i sve izdatke.

Tuzla ima ambiciju izgradnje nastavka južne saobraćajnice, koliko je ona važna?

Lugavić: Produžetak južne saobraćajnice je u top 4 projekta grada Tuzle. Mi smo razgovarali sa JP Ceste Federacije. Oni su nam obećali da će obezbijediti sredstva potrebna za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju produžetka južne saobraćajnice. Cilj je, smanjiti saobraćajno zagušenje na izlazu iz grada. Prva faza će biti do Slavinovića, nakon toga druga i treća faza do izlaza iz grada. Eksproprijacija bi trebala početi naredne godine, a nakon toga i izgradnja. To je krucijalan projekat za građane Tuzle.

Kolko ste zadovoljni prednovogodišnjim ambijentom u gradu?

Lugavić:
Ja bih prepustio građanima Tuzle da ocijene kako je grad uređen. Ja ono što vidim po reakcijama građana je to da idemo u pravom smijeru. Kada je u pitanju doček Nove godine pjeva nam Bajaga.



Siguran sam da će biti spektakularan doček. Mi imamo u okviru Zime u Tuzli 25 koncerata od polovine decembra do 15 januara. Grad je krcat svako večer, traži se parking više. Ovakvi događaji su važni za razvoj grada u svakom smislu, od ekonomskog do turističkog. Pozicionirali smo Tuzlu u rang sa najvećim gradovima u regiji.
 
Gdje Vi dočekujete Novu godinu?

Lugavić: Ja tradicionalno provodim praznik sa porodicom u kućnom ambijentu, nakon toga izađemo na Trg slobode. Tako ćemo i ove. Jer nema nigdje ljepše nego u svom gradu.

Vidite li se na istom mjestu naredne godine u ovo doba?

Lugavić:
O tome odlučuju građani. Ono što ja mogu reći da ću nastaviti raditi kao i do sada. Ja dugujem građanima da opravdam povjerenje koje su mi dali. Ja to želim da opravdam na način da Tuzla bude najbolji grad za život, rad i poslovanje u cijeloj regiji. To će i biti.

M.V.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo