7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

19.01.2024 / 09:51 Intervjui - Zveckanje oružjem

Vllasi za Vijesti: Moramo biti na oprezu, ovo je Srbija danas!

Vllasi za Vijesti: Moramo biti na oprezu, ovo je Srbija danas!
Foto: Arhiv

Politički analitičar i nekadašnji visoki dužnosnik Kosova Azem Vllasi bio je jedna od prvih meta srbijanskog vožda Slobodana Miloševića.

Danas, decenijama kasnije, u razgovoru za Vijesti.ba kaže da se u Srbiji od vremena haškog optuženika za ratne zločine Slobodana Miloševica, ništa nije promijenilo.

“Samo što njega više nema, kao i što su se okolnosti  promijenije, pa  Srbija više ne može i ne smije ni na koga nasrnuti. U vrijeme Miloševića stremili su ,,Velikoj Srbiji'' snagom oružja JNA i strašnim zločinima. Bilo je sve to uzalud, Srbija je ono što je bila i prije toga. Sada se govori o ,,Srpskom svetu'', dakle da je Srbija država svih Srba. Ali, ako može, mirnim putem. Nema ništa od toga. Mi potencijalne žrtve te ideje, Bočnjaci, Albanci, Crnogorci ... razumijemo to i oprezni smo. Preko naših država to neće moći. Nemamo ništa protiv da Srbija, inače poluprazna, bude država svih Srba, ako svi žele da tamo žive. Ali oni Srbi, izvan Srbije, u našim državama, mogu samo kao ravnopravni građani da žive sa nama koji nismo Srbi, sa drugima. Nekakva otcjepljenja, nošenja djelova drugih država u Srbiju, ne dolaze u obzir. Tim planovima i težnjama samo stvaraju nemir u okruženju. Umjesto da živimo u saradnji, u miru, što bolje, normalno kao svi u Evropi, mi komšije, susjedi oko takve Srbije moramo da strepimo. I naravno da se branimo.

Vllasi navodi da “nažalost, od ruske agresije na Ukrajinu više se strahuje od rata negoli što se govori o miru.

“Sve ozbiljne ocjene govore da je Rusija zainteresovana da preko svoje saveznice Srbije izazove nemir i nestabilnost u našoj regiji.  Srbiji ne prijeti opasnost od nijedne zemlje u njenom okruženju, a Vučić se hvali kako Srbija vojno jača, svjestan pri tome da je NATO svuda oko Srbije. Ipak, mi na Kosovu, Bosna, Crna Gora moramo biti na oprezu da nam se Srbija ne pojavi iznutra preko ekstremnih Srba u nasim državama. Kao onaj slučaj u Banjskoj  gdje je bio očigledan pokušaj Srbije da destabilizuje Kosovo i  njen sjeverni dio otcijepi. Srećom, efikasna akcija naše policije suzbila je taj teroristički napad, pa je valjda Srbija iz toga izvukla neke pouke. Postalo je jasno da Kosovo nije ni tzv., ni lažna već prava država sposobna da se brani. Priča o vojnom jačanju Srbije Vučiću služi i za učvršćenje vlasti. Njegovi sljedbenici vole to da čuju, a i da se hvale kako se drugi plaše toga”, navodi Vllasi u razgovoru za Vijesti.ba.

Kompletan intervju sa Vllasijem čitajte sutra na Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo