14°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

15.03.2024 / 20:00 Intervjui - Uoči odluke Brisela

Vesna Pusić za Vijesti: Otvaranje pregovora je pobjeda BiH, a ne Hrvatske

Vesna Pusić za Vijesti: Otvaranje pregovora je pobjeda BiH, a ne Hrvatske
Vesna Pusić / Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina na zasjedanju Evropskog vijeća naredne sedmice očekuje i konačno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s EU.

Nakon što je Evropska komisija dala preporuku, niz zvaničnika susjedne Hrvatske pojurio je pripisati zasluge za ovaj čin toj zemlji. Redom su zasluge Hrvatskoj i njenom premijeru Andreju Plenkoviću, pripisivali zvaničnici poput Željene Zovko, Zvonko Milasa, ali i niza medija iz susjedstva te hrvatski zvaničnici iz BiH,  tvrdnjama da je Hrvatska otvorila vrata EU za BiH.  

Ovim povodom za Vijesti.ba je govorila bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Razgovarao: Kenan Čopra

Je li otvaranje pregovora BiH zaista pobjeda Hrvatske, kako to ističu političari i mediji iz susjedne zemlje?

Pusić: To nije nikakva pobjeda Hrvatske nego pobjeda Bosne i Hercegovine, u pravom smislu riječi. Svako pametan u susjedstvu, a pogotovo Hrvatska kao članica EU, ako je pametna razumije da je njenom interesu da BiH uđe u Evropsku uniju i da postane dio tog cjelokupnog ekonomskog, političkog i sigurnosog projekta. Mislim da je to i u interesu cjelokupne EU. Kao što znamo, otvaranje pregovora mora potvrditi Evropsko Vijeće. Drugo, otvaranje pregovora je daleko od članstva, ali je jedan veoma važan i značaj korak i to je, ponavljam, pobjeda BiH. Naravno, na to utječe niz različitih elemenata i faktora, ali tako je bilo svima zemljama koje su postajale članice. Još jednom čestitam BiH.

Šta Hrvatska želi poručiti isticanjem svojih zasluga?

Pusić: Svako voli imati neke zasluge. Hrvatska želi poručiti da se njena politika, odnosno sadašnja vlada, zalagala za to da BiH napreduje. Zalagala se i Slovenija i mnoge druge zemlje, ali eto, Hrvatska želi sebi pripisati malo više zasluga.

Koji je krajnji cilj, je li stvaranje neke obaveze u pogledu donošenja Izbornog zakona po volji HDZ-a?

Pusić: Ne znam šta je cilj HDZ-a, ali po mojoj ocjeni, interes Hrvatske je da BiH napreduje ka članstvu, da se usklađuje sa standardnima EU. To je po mom mišljenju apsolutno interes Hrvatske, a šta je interes dodatni interes HDZ-a Hrvatske - ne znam. Vjerovatno se tu radi o njihovom odnosu sa HDZ-om u BiH. No, vrlo je jasno da se HDZ u BiH ne može izjednačavati sa svim Hrvatima u BiH. Ona je samo jedna od političkih stranaka.

Vi ste jedne prilike izjavili da ste odluku da se počnete baviti politikom donijeli na Starom mostu u Mostaru. Prije godinu dana javnost je vidjela snimak rušenja Mosta, sniman sa položaja HVO-a na kojem se vidi da je učešće imala i Vojska Hrvatske. Kako komentarišete šutnju zvaničnog Zagreba na ovaj snimak?

Pusić: Nemam šta puno komentarisati. To je bio moj sukob sa velikim dijelom hrvatske političke elite koji je trajao dugi niz godina u Saboru. U međuvremenu je to dokazano, presuđeno, itd. Zašto se sadašnje vlasti od toga distanciraju - ne znam. To je bio jedan izrazito loš momenat u Hrvatskoj historiji s kojim se treba suočiti i od njega se distancirati u smislu da su takve stvari nedopustive."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo