8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

30.03.2024 / 10:30 Intervjui - Najavio kandidaturu

Edin Delić za Vijesti: Lukavac je izvršio potpunu tranziciju industrije

Edin Delić za Vijesti: Lukavac je izvršio potpunu tranziciju industrije
Foto: Vijesti.ba

Edin Delić, gradonačelnik je Lukavca već dva mandata, za Vijesti.ba najavio je kandidaturu za gradonačelnika i na izborima koji se održavaju krajem ove godine.

Osim o politici razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, fabrici vode, zagađenju zraka, novim industrijama koje se intenzivno razvijaju u ovom gradu.

Najaktualnija tema svakako je fabrika pitke vode, dokle se došlo sa ovim projektom?

Edin Delić: Mi smo sada došli do toga da treba na terenu početi nešto raditi. Završavamo papirološki sve što je potrebno. Trebali bi početi sa pripremom terena i hala u koje će se ugrađivati postrojenja za prečišćavanje vode. Vrlo brzo ćemo doći do procesa izgradnje. Naravno, još je moguće da se pojavi neka poteškoća, ali puno smo duži put prošli od onoga koji nam predstoji. Ove godine bi trebalo, ali ne znam baš hoćemo li polagati kamen temeljac jer nisam pristalica toga u izbornoj godini jer ode to u nekom pogrešnom smjeru.

Ja smatram da je fabrika vode projekat generacije svih Lukavčana, a ne nekog ko u datom trenutku drži lopatu i ubacuje beton u rupu za kamen temeljac. Da budem precizan, gradnja će početi do kraja godine.

Kada su u pitanju projekti infrastrukture, svjedoci smo da se Lukavac izgrađuje, koliko se toga radi i šta konkretno?

Edin Delić: Mi smo sada u kontinuitetu gradnje i rutini i kad bi Vi mene pitali šta se sve radi ja bih pola toga zaboravio pomenuti. Mi imamo strateška dokumenta koja usmjeravaju resurse i sve službe znaju šta im je činiti. Radi se na području cijelog grada ali se domaćinski odnosimo prema sredstvima.

Puno smo uložili u popravljanje uslova u Domu zdravlja Lukavac, nabavljena je nova oprema, sređen objekat, kupljena nova vozila. Sam grad poprima formu kakvu nije imao. Taj estetski i funkcionalni doživljaj je daleko odmakao. Otvorili smo novi park, proširujemo parking prostor, radimo ulice koje su u našoj nadležnosti i još mnogo toga.

Kada je u pitanju zagađenje zraka i samo zapošljavanje građana u firmama koje su detektovane kao zagađivači okoline, kakav je taj omjer sada u odnosu na preduzeća koja se bave drugačijom proizvodnjom od industrije koja je ova itekako zastupljena?

Edin Delić: U posljednjih četiri pet godina zagađenje je značajno smanjeno. To vidimo i po onim listama koje se objavljuju, nas više nema u tom vrhu crne statistike. S druge strane nedavno je objavljen spisak općina i gradova gdje se troši najviše novca na fiskalnim kasama, tu je Lukavac među vodećim gradovima. To je posljedica jednog procesa koji traje nekoliko godina. Mi smo izvršili potpunu tranziciju industrije.

Mi danas imamo veći broj novih radnih mjesta u ekološki prihvatljivim tehnologijama. Proizvodnja namještaja za domaćinstva, dijelovi za autoindustriju, dijelovi za hidroelektrane, proizvodne linije za proizvodnju hljeba. To su sve firme koje zapošljavaju više od 2.000 radnika, a sve su otvorene od 2017. godine do danas i ove firme zapošljavaju više radnika nego Koksara, Cementara i Soda zajedno. U pitanju je tiha tranzicija i sada smo u fazi kada će nam se dešavati neke krupne stvari i projekti.

Malo ćemo i o politici. U ovoj godini su Lokalni izbori, jeste li kandidat za treći mandat za gradonačelnika Lukavca?

Edin Delić: Svakako, biću kandidat ponajviše zbog stvari koje smo započeli u velikoj mjeri. Tu je voda o kojoj smo pričali kao najvažniji projekat. Dakle kandidat ću biti, ali vrlo spreman i da izgubim i da pobijedim, nemam tu dilema i strah. Ovdje je pitanje šta žele građani Lukavca. Moja je želja da se ne vraćamo u neka prošla vremena, nego da gledamo i idemo naprijed.

Ko zna, možda dođe neki novi Edin Delić, verzija 2024. pa zamijeni ovu staru verziju (smijeh), to je jedan normalan proces.

Član ste stranke BH Socijaldemokrate koja u TK djeluje opoziciono, ali postoje indicije da će ući u vlast. Kakav je Vaš stav o tim procesima i mogućoj koaliciji sa SDA i DF-om?

Edin Delić: Pazite, mnogo je tu faktora, neki idu u prilog tome da ne idemo u vlast, neki da idemo. Sve političke stranke pretendiraju da uđu u vlast, to im je glavna misija, zato izlaze na izbore. Niko ne izlazi na izbore da bi bio opozicija. Mi ovdje u Lukavcu nikad nismo sa SDA bili u koaliciji, štaviše, od njih smo trpjeli najveće udare i kritike. Ulazak sa SDA u vlast na području kantona bi nama u Lukavcu donio veću štetu od koristi. S druge strane, ako bi naš ulazak u vlast donio boljitak kantonu koji bi se ogledao u napretku UKC Tuzla, aerodroma Tuzla, te drugih velikih kompleksa, onda sam ja za ulazak. Dakle ja sam za to da budemo dio vlasti, ali ne po svaku cijenu.

V.M.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo